İşçinin Güven Sarsıcı Davranışı – Şirkete Ait Tasarımların Şirket Dışından Birisine Gönderilmesi-

iscinin-guven-sarsici-davranisi

iscinin-guven-sarsici-davranisi

Tekstil işyerinde çalışan bir personelin şirkete ait tasarımları, şirket dışından üçüncü bir kişiye göndermesi, işçinin güven sarsıcı davranışı olarak kabul edilip iş sözleşmesi haklı sebeple feshedebilir mi ?

İş Kanunu’nun 18.Maddesine göre; Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Ancak aynı kanunun 25.maddesine göre de; Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: Maddenin ikinci bendinin “e” alt bendinde; İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması sözleşmenin haklı feshi için sayılan gerekçeler arasında gösterilmiştir.

Doğruluk ve Bağlılığa uygun olmayan hareketler içinde sayılan “İşçinin Güven Sarsıcı Davranışlarda Bulunması” Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin 15.12.2014 tarih ve 2013/27493 E ve 2014/35492 K sy kararına konu olmuştur. Yargıtay kararına konu olan olaylarda;

Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötüniyet, fazla mesai, hafta tatili, yıllık izin, genel tatil ve ikramiye alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı vekili, iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.

Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Kararı taraflar vekilleri temyiz etmiştir.

Yargıtay 22.Hukuk Dairesi kararında;  kanunda yazılı olan hallerin  sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanıdığı açıkça belirtilmiştir. 

22.Hukuk Dairesi’ne göre; Somut olayda, tekstil işi ile iştigal eden davalı işveren yanında çalışan davacının, aynı işyerinde çalışan bir başka kişi tarafından kendisine gönderilen ve ürünlere ait bilgileri içeren elektronik postaları, tekstil işi ile uğraşan bir başka işyerinde çalışan kişiye gönderdiği, yine işyeri çalışanı olmayan aynı kişiye ürün tasarımlarına ait resimleri gönderdiği sabittir.

iscinin-guven-sarsici-davranisi-dort

Davacının eylemleri, doğruluk ve bağlılığa uymayan nitelikte olup, işveren feshi haklı sebebe dayanmaktadır. Bu itibarla, mahkemece, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin de reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.


SONUÇ

1- İşçinin doğruluk ve bağlılığa uygun olmayan güven sarsıcı davranışları kanunda  İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi sayılmış ise de, bu örnekler sınırlı olmayıp buna benzer tüm hareketler iş akdinin haklı feshi için gerekçe olabilir.

2- Tekstil işinde çalışan bir personelin, şirkete özel tasarımları şirket dışından bir kişiye e-posta yolu ile göndermesi güven sarsıcı bir davranış olup sözleşmesinin bildirimsiz ve tazminatsız olarak haklı feshine olanak sağlar.

 

Av. Eren Evren

           Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

        www.okyayevren.av.tr

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir