Yargıtay'da İş Hukuku ile Görevli Hangi Daire Hangi İllere Bakıyor

yargitay-is-hukuku-daire
 
Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun 21.01.2013 tarihinde vermiş olduğu 2013/1 sy Başkanlar Kurulu kararı ile Yargıtay Hukuk Dairelerinin görevleri tespit edilmiş işçi ve işveren arasında çıkan uyuşmazlıklara 7.Hukuk Dairesi, 9.Hukuk Dairesi ve 22.Hukuk Dairesi görevlendirilmiştir.
Her üç daire de iş hukuku davalarına bakmaya görevli olmakla birlikte; Başkanlar Kurulunun kararı ile görev yerleri il bazında belirlenmiş.
İllere göre dağılım ise şu şekilde;

7.Hukuk Dairesi’nin görevli olduğu iller : Birinci Grup: Adana, Amasya, Antalya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Burdur, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Mersin, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak.

9.Hukuk Dairesi’nin görevli olduğu iller: İkinci Grup: Adıyaman, Balıkesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, İstanbul, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Mardin, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Tekirdağ, Yalova.
22.Hukuk Dairesi’nin görevli olduğu iller: Üçüncü Grup: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Bilecik. Bingöl, Bitlis, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkâri, Iğdır, İzmir, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Sivas, Şırnak, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat.
Dağılım bu şekilde olmakla birlikte; 9.Hukuk Dairesi’ndeki dosya yoğunluğunun azaltılması için 2013 yılında bazı ilave kurallar getirilmiş. Bu kurallara göre;
a) Bu işbölümünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 nci, 9 uncu ve 22 inci Hukuk Dairelerinegönderilen ve ortak görevli bulundukları dosyaların tamamı, 12.000 sayısına ulaşana kadar 7 nci Hukuk Dairesi esasına kaydedilir ve temyiz incelemesi bu daire tarafından yapılır. 

b) 12.000 dosya tamamlandıktan sonra, takip eden ve 7 nci Hukuk Dairesinin görevli olduğu grup dışındaki mahkemelerden gelecek 24.000 dosya 22 nci Hukuk Dairesi esasına kaydedilir ve temyiz incelemesi bu daire tarafından yapılır. 

c) Geri çevirme üzerine gelen dosyalar ile maddi hata talepleri ve direnme kararları sayıya dâhil edilmez ve bu dosyaların incelemesi ilgili dairesi (geri çevirme kararını yada önceki kararı veren daire) tarafından yapılır. 

d) Yukarıda sözü edilen rakamlara ulaşıldıktan sonra 7 nci Hukuk Dairesi gibi, 9 ncu ve 22 nci Hukuk Daireleri de yalnızca kendi grupları kapsamındaki mahkemelerden gelen dosyaların temyiz incelemesini yaparlar.
Avukat Eren Evren
Okyay & Evren Avukatlık Ofisi

 
 

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir