Kapanan Şirketin Faaliyetine Başka Bir İsimle Devam Etmesi- İşyeri Devri

isverenin-iflas-etmesi-isyeri-devri

 

kapanan-isyerinin-yeni-isimle-devam
isyeri-devri

Uygulamada mali durumu bozulup kapanan şirketin sık bir şekilde başka bir isimle faaliyetine devam ettiğini görüyoruz. Yeni isimle açılan işyeri veya şirket çoğunlukla aynı işyerinde bazen de farklı bir adreste işyeri devri hükümlerinden habersiz bir şekilde önceki şirketin borçlarından kurtulduklarını zannederek çalışmaya devam ediyor. Türk Şirketler Hukuku sistemine göre tüzel kişi olarak kabul edilen bir şirketin işçilerine olan borçlarından dolayı şirket ortaklarının ve yöneticilerinin de sorumlu tutulması mümkün olmadığı için önceki şirketin ödenmeyen işçilik alacaklarının tahsilatında her seferinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Türkiye'de Ahde Vefa ilkesinin çok fazla uygulanmadığı göz önüne alınarak uygulamacılar yasa koyucu ve uygulayıcılar tarafından tüzel kişilik nedeni ile tahsilatı yapılamayan alacakların tahsil edilmesi için bazı hukuki imkanlar yaratılmıştır. Ticari İşletme Devri ve bunun İş Hukukundaki karşılığı olan İşyeri Devri ile Tüzel Kişilik Perdesinin kaldırılması yöntemleri alacaklılara alacaklarını yeni şirketten tahsil edebilmesi için bir takım kolaylıklar sağlıyor. 

İş Kanunu'nun 6.maddesine göre; İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.

İş Kanunu'nun 6.maddesi bir işyerinin bir başka işverene devredilmesi halinde devralan işverenin iki yıl boyunca devreden işverenin zamanında doğan borçlardan sorumlu olacağını açık bir şekilde düzenliyor. 

Bu durumda borçları sebebi ile kapanan ancak başka bir isimle yeniden faaliyete geçen bir şirketin yaptığı bu işin işyeri devri olduğu ileri sürülerek önceki şirketin borçlarından sorumlu tutulması sağlanabilir mi ?

Kapanan İşyerinin Farklı Bir İsimle Faaliyetine Devamı İşyeri Devri midir ?

Yargıtay 22.Hukuk Dairesi'nin 14.5.2013 T ve 2012/22684 E ve 2013/10887 K sy kararında benzer bir sebeple olayda işyeri devri olup olmadığı tartışılmış. 

Davacı Hlcks. Ltd. Şti için çalışırken Hlcks. Ltd. Şti borçları sebebi ile iflas etmiş ve faaliyetine son vermiş. Davacı işçi de ödenmeyen işçilik alacaklarını L.. Konfeksiyon Ltd. Şti'nden tahsil edebilmek için her iki şirkete karşı dava açmış.  L Konfeksiyon Ltd. Şti ise arada bir işyeri devri olmadığını savunarak davanın reddini talep etmiş, Yerel Mahkemece de anlaşıldığı kadarı ile L Konfeksiyon Ltd. Şti aleyhine açılan dava reddedilmiştir. 

Yargıtay 22.Hukuk Dairesi kararında; Somut olayda davalılar arasındaki ilişki ve bunun sonucu işçilik alacakları yönünden sorumlulukları yeterince aydınlatılmadığını tespit etmiştir.

Yargıtay'a göre; Sözkonusu şirketlerin devir tarihi ve sonrası ortakları ve faaliyet alanları, işyerinde çalışanları belirlenmeli, aralarındaki ilişkinin gerçek bir işyeri devrine dayanıp dayanmadığı tespit olunmalıdır. Bu amaçla alanında uzman kişilerden oluşan üç kişilik bilirkişi heyeti vasıtasıyla mahallinde gerekirse keşif yapılarak davalı şirketlerin ticari defter ve işyeri kayıtları üzerinde yapılacak incelemeler neticesi düzenlenecek rapor sonucuna göre değerlendirme yapılıp karar verilmesi gerekirken bunun yapılmayarak eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır. 

—————————————————————————————————————————————————————————-

Sonuç:

Kapanan şirketin yerine başka bir isimle yeni bir şirket açılarak başka bir isimle faaliyet gösterilmesi halinde; 

  1. Kapanan şirket ile başka isimle faaliyet gösteren şirketlerin faaliyet alanlarının aynı olup olmadığı

  2. Kapanan şirket ile başka isimle faaliyet gösteren şirketlerin devir tarihi ve sonrasındaki ortaklık yapıları ve ortaklarının kimlerden oluştuğu

  3. Kapanan şirket ile başka isimle faaliyet gösteren şirketlerin çalışanlarının kimler olduğu

  4.  Kapanan şirket ile başka isimle faaliyet gösteren şirketlerinmüşteri çevrelerinin aynı olup olmadığı

​hususları bir uzman bilirkişi raporu ile değerlendirilir. Yukarıda yazılı hususların incelenmesi ile bir işyeri devri olduğu sonucu ortaya çıkarsa devralan şirketin de ödenmeyen borçlardan dolayı sorumluluğu doğar. 

 

Avukat Eren Evren

Okyay & Evren Avukatlık Ofisi

http://www.okyayevren.av.tr

 

 

2 yorum

  1. 2012 yılında emekli olduğum ltd.şti de 22 yıl çalıştım.Mahkeme kanalı ile kıdem tazminatı olarak 90bin TL ve 18 bin TL avukatlık ücreti ödenmesi kesinleşti ancak ltd şti ortaklarından yetkili imza sahibi ilk şirketin faaliyet gösterdiği adreste ilk şirketin tabelasının olduğu iş yerinde yine imza yetkisi kendisinde olan iki ayrı ltd şti kurdu ve aynı işi yaparak faaliyetine devam ediyor ilk şirkette çalışan elemanlar da yeni şirketlerde gösteriliyor tazminatımı tahsil için yeni şirketlere dava açarsam sonuç alabilirmiyim.

  2. merhaba. 2016 haziran ayında A firmasına 89.000 tl fatura kestim . borçlu 60.000 tl sini ödedi. kalan 29.000 tl si ödenmedi. avukata verdim. şirketin ekim ayında kapandığını öğrendim. aynı adreste aynı şahıs yeni bir limited şirket kurarak faaliyetine kaldığı yerden devam ediyor. bu durumda yeni kurduğu şirket bu borçtan sorumlumudur

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir