Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günlerinde Çalışma

bayram-tatili-calisma-mesai

bayram-tatili-calisma-mesai

İş Kanunumuzda işçilerin çalıştırılamayacağı günler, çalıştırıldığı takdirde işçinin onayının alınması gerektiği ve bu günlerde yapılan çalışmaların normal ücretlendirmeden farklı olacağı yasa ile korunmaktadır. Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir ve/veya tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yıl içerisindeki tatilleri belirtecek olursak; Ulusal bayram günü; 29 Ekimdir. Resmi bayram günü; 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos Zafer Bayramıdır. Dini bayram günü; Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramıdır. Genel tatil; Yılbaşı tatili 1 Ocak ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günüdür. Tatil ücreti hukuki olarak iş karşılığı olmaksızın kanundan dolayı yapılan bir ödeme olduğundan tatil yapmayıp çalışması halinde hak ettiği ikinci ücret hukuken tatil ücreti değil çalışmasının karşılığı olan ücret olarak kabul edilmektedir.

İşçi, dini bayram, ulusal tatil ve genel tatillerde çalışmasına rağmen işverenden herhangi bir ücret almamış ise dava yoluyla bu çalışma ücretlerini işverenden talep edebilir. İşveren, işçilerin bu ücreti işçiye ödediğini bordrolarda ispatlaması gerekmektedir. İşçinin bordrosunda tatil ücretleri ödendiğine ait herhangi bir rakam yok ise işçi bu tatillerde çalıştığını tanık yoluyla ispat edebilir. Ayrıca işçi, resmi ve dini tatillerde çalışmasına rağmen işverenden herhangi bir ücret almıyor ise işçi, tek taraflı olarak iş akdini derhal feshedebilir.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 01.07.2014 tarihli ve 2014/13325 E. 2014/20489 K. sayılı kararında, işçinin yukarıda bahsedilen tatil günü çalışmasından kaynaklı alacağı için dava yoluna başvurması ve somut olayın ispatı incelenmiştir;

Davacı, iş sözleşmesinin haklı sebep olmadan işverence feshedildiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.

Davalı, davacının iş sözleşmesinin devamsızlık sebebiyle feshedildiğini, davaya konu alacaklara hak kazanmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.

Yerel mahkemenin kararını inceleyen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi,

Dosyada açıklanan delil durumuna göre mahkemece, davacının tüm ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı kabul edilerek, karşılığı ücret alacağı hüküm altına alınmıştır.

Öncelikle, davalı işverence dosyaya sunulan, bir kısım çalışma dönemine dair tatil günlerinde çalışma olup olmadığını gösterir imzalı puantaj kayıtlarının nazara alınmaması hatalı olmuştur.

bayram-tatili-calisma

Diğer taraftan, işçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğu da dikkate alındığında, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin tamamında çalıştığına yönelik kabul, dosya kapsamına uygun düşmemektedir.

Kabule göre de, tanık anlatımlarına dayanması nedeniyle, hesaba esas alınan süre ve alacağın miktarı nazara alınarak, takdir edilecek uygun oranda hakkaniyet indirimi yapılması gerekliliği gözetilmeksizin, hesaplanan alacak miktarından hakkaniyet indirimi yapılmaması hatalı olmuştur.

Anılan sebeple, puantaj kaydının bulunduğu çalışma dönemine ilişkin, sadece bu kayıtlar esas alınarak ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma olup olmadığı belirlenmelidir.

Puantaj kaydının bulunmadığı dönemle ilgili olarak ise, dosya içeriğine göre, davacının dini bayramlar dışında kalan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı kabul edilmeli, bu dönem için hesaplanan alacak miktarından takdir edilecek uygun oranda hakkaniyet indirimi yapılmalıdır.

Yukarıda yazılı sebeplerden, eksik inceleme ve hatalı değerlendirmeyle karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ

Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir ve/veya tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. İşçi, dini bayram, ulusal tatil ve genel tatillerde çalışmasına rağmen işverenden herhangi bir ücret almamış ise dava yoluyla bu çalışma ücretlerini işverenden talep edebilir. Bu taktirde, açılan davada ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma olup olmadığı incelenirken, ilgili çalışma döneminde puantaj kaydı var ise sadece o kayıtlar esas alınarak belirleme yapılmalıdır.

Stj. Av. Gözde Gökçe

             Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

       www.okyayevren.av.tr

 

 

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir