Performans Düşüklüğü Sebebi ile Fesih

performans-dusuklugu-sebebi-ile-fesih

İşveren, işçisinin sözleşmesini performans düşüklüğü sebebi ile feshedebilir mi ? 

performans-dusuklugu-sebebi-ile-fesih

4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorunadır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinin ikinci fıkrasına göre feshin geçerli sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Yetersizlikten kaynaklanan sebepler; işçinin ortalama benzer işi görenlere göre daha az verimli çalışması, gösterdiği niteliklerden beklenenden daha düşük performansa sahip olması, işe yoğunlaşmasının giderek azalması, işe yatkın olmaması, öğrenme ve kendisini geliştirme konusunda yetersiz kalması, sık sık hastalanması, çalışamaz duruma getirmemekle birlikte işini gerektiği şekilde yapmasını devamlı olarak etkileyen hastalığa yakalanması ve uyum yeterliliğinin azalması gibi işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen sebeplerdir.

Performans düşüklüğü sebebi ile fesih konusu Yargıtay’ın pek çok kararında işlenmiş olmakla birlikte; Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin 17.11.2014 tarih ve 2014/20045 E ve 2014/32157 K sy dosyasında performans düşüklüğü sebebi ile feshin şartları bir defa daha  vurgulanmıştır.

Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin kararına konu olan olaylarda;

Davacı vekili davacı 24.03.2010 – 31.10.2012 tarihleri arasındaki süreçte davalı bankada kobi portföy yöneticisi olarak çalıştığı süreçte hizmet sözleşmesinin performans yetersizliğine dayalı feshin geçersizliği ile işe iadesine karar verilmesini istemiştir.

Davalı vekili; davalının performans düşüklüğüne dayalı feshin geçerliliğinden bahisle davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.

Mahkemece davacının performansı düşük olan döneme ilişkin yapılan uyarılara rağmen veriminin ilerletmeyişi ve şahit beyanları ile bilirkişi heyetinin raporuyla birlikte değerlendirildiğinde davacının hizmet sözleşmesinin feshinin haklı usul ve kanuna uygun dolayısıyla da geçerli olduğu anlaşılmakla davanın reddine karar verilmiştir.

Hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 22.Hukuk Dairesi aşağıdaki tespitlerde bulunmuştur;

performans-degerlendirme-sistemi

1- Somut olayda; davacı 24.03.2010-31.10.2012 tarihleri arasında kobi portföy yöneticisi olarak çalışmıştır. Davacının iş sözleşmesi 2011 ve 2012 yılı performans değerlendirme formlarındaki veri düşüklüğü sebeplerinden ötürü feshedilmiştir.

2- Dosyaya sunulmuş olan performans yönetmeliği ve talimatı mevcuttur.

3- Yapılan bilirkişi incelemesi her ne kadar performans verilerini değerlendirmişse de bu veriler ve uygulanma sistemi ile tebliğinin söz konusu talimatlara uygunluk taşıyıp taşımadığı inceleme konusu yapılmamıştır.Fesih sebebine göre yapılan inceleme uyuşmazlığı aydınlatmaya yeterli olmamaktadır.

Dosyanın aynı bilirkişi heyetine tevdii ile ek rapor alınmak suretiyle, davacının görevi ve yaptığı işe göre performansının incelenmesi, kendini geliştirip geliştirmediği ve değerlendirmelerin performans yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığı hususunun tespit edilerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.


 

NETİCE;

1-İşçinin iş akdi performansının düşük olması sebebi ile geçerli sebeple feshedilebilir.

2- Performans düşüklüğü iddiası varsa, işyerinde objektif bir performans değerlendirme sistemi olmalı ve fesih bu sisteme uygun yapılmalıdır.

Av. Eren Evren

           Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

 

 

 

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir