İşçinin Sağlık Nedeni ile İş Akdinin Feshi

iscinin-saglik-sebepleri-ile-hakli-feshi-iki

iscinin-saglik-sebepleri-ile-hakli-feshi-iki

Bazı iş alanlarındaki ağır çalışma koşulları, o alanda çalışan işçilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Örneğin maden-yeraltında yapılan çalışmalar, inşaat alanında yapılan çalışmalar, kimyasalların kullanıldığı çalışma alanları vs. bu türden iş alanlarıdır. Böyle yerlerde devamlı ve uzun süreli çalışmalar işçinin sağlığında bozulmalara sebep olabilmekte, yaşam kalitesini düşürebilmektedir.

Peki işin yapılması ve çalışma şartlarının zorluğu, işçinin sağlığını ve yaşamını olumsuz etkiliyor ise işçi ne yapabilecektir? Bozulan sağlığına rağmen tazminatlarını kaybetmemek için çalışmaya devam mı edecektir?

İş Kanununun 24. maddesinde bu husus düzenlenmiştir. 24. maddenin 1. fıkrasında işçiye sağlık sebeplerine dayanarak haklı nedenle fesih hakkı verilmiştir. Hüküm şöyledir;

“Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa…”

İşçinin sağlık sebebi ile iş sözleşmesini feshetme hakkını kullanabilmesi için gereken şart; işin niteliğinden kaynaklanan bir sebeple işçinin sağlığının bozulmasıdır. Örneğin; tekstil alanında kumaş boyama işi yapan bir işçinin sürekli kimyasal boya koklamaya maruz kalması sebebiyle akciğerlerinin hastalanması gibi. İşin niteliğinden kaynaklanmayan bir sebeple rahatsızlık söz konusu ise bu hakkın kullanılması söz konusu değildir.

İşçinin sağlık sebebi ile haklı nedenle fesih hakkı konusunda Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/9984 E. 2014/17162 K. sayılı ve 15/09/2014 tarihli kararı vermiştir. Buna göre;

“Davacının iş akdini haklı nedenle feshedip etmediği konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/I.a maddesinde, “İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa”, işçi süresi belirli olsun veya olmasın iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebileceği belirtilmiştir. Anılan normatif düzenlemede işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshi “iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması” olgusuna bağlanmıştır. Bu nedenle fesih hakkının doğması için tehlikenin işin niteliğinden kaynaklanması ve bu tehlike işçinin sağlığını veya yaşayışını etkilemelidir. İşçinin rahatsızlığı veya hastalığının işyeri ve iş koşulları ile ilişkisi ortaya konmalıdır.

iscinin-saglik-sebepleri-ile-hakli-feshi-uc

Somut uyuşmazlıkta davacı işçi, sağlık nedeni ile ağır işte çalışamayacağı gerekçesi ile iş sözleşmesini feshetmiş olup 4857 sayılı İş Kanununun 24/1-a maddesine göre, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olursa işçinin haklı fesih hakkı bulunmaktadır. Mahkemece yapılacak iş, davacının hastalığının veya rahatsızlığının başlamasına ve gerekse tekrarlanmasına işyeri ve çalışma koşullarının neden olup olmayacağı, rahatsızlığın işin niteliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı, davacının sağlığı veya yaşayışı için tehlike yaratıp yaratmadığı yönlerinde rapor alınmalı, bu rahatsızlığının davacının çalıştığı ve çalışması önerilen işlerde çalışmasına engel olup olmadığı gerekirse işyerinde aralarında sağlıkçılarında bulunduğu ve işten anlayan uzman bilirkişiler marifeti ile işyerinde keşif yapılmalı, bilirkişi mütalaasına başvurulmalı ve sonucuna göre feshin haklı nedene dayanıp dayanmadığı değerlendirilmelidir. Eksik inceleme ile feshin haklı nedene dayandığının kabulüne ve kıdem tazminatının tahsiline karar verilmesi hatalıdır.”


Sonuç Olarak;

İşçi, çalışma koşullarının ağırlığı sebebiyle sağlığı bozulur ise iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkına sahiptir. Ancak bu hakkını kullanabilmesi için; işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlike oluşturmalıdır. Böyle bir durumda işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir ve tüm hak edişlerini işverenden talep edebilir.

Av. Tuba Özcan

                Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir