Facebook'taki Mesajı Yüzünden Kovulan İşçinin Durumu

facebook-hakaret
facebook-hakaret

Milliyet gazetesinde 05.07.2013 tarihinde yayınlanan bir haberde; İSTANBUL Taksim Gezi Parkı direnişine destek amacıyla İzmit'te yapılan gösteri sırasında AK Parti İl Başkanlığı binasına yürüyenlere polisin sıktığı biber gazının evlerinin içine de dolup annesi fenalaşınca, Facebook hesabından polise hakaret içeren yazılar yazan belediye çalışanı Tekin Beyaz işinden kovulduğu haberi vardı.  Haberin detayını Facebook'taki mesajı yüzünden işten kovuldu linkinden okuyabilirsiniz.

Habere göre belediye çalışanı önce yazdığı mesaj nedeni ile göz altına alınmış ancak ifadesi alındıktan sonra savcılık tarafından serbest bırakılmış. İşçi durumu Belediye Başkanı'na anlatınca da "az bile yapmışlar ben talimat vereyim de seni işten atsınlar" cevabı ile karşılaşmış ve tazminatsız olarak işinden atılmış.

Haberin içeriğinin sosyo-politik tartışmaları ve işçinin hakeret edip etmediği tartışmalarını bir yana bırakıyorum. Benim bu konuda ilgilendiğim nokta işin hukuki boyutu.

İşin hukuki boyutuna göre bakıldığında bir işçinin facebook üzerinden işvereni veya iş arkadaşları haricinde kişilere karşı yaptığı hakeret sebebi ile işten atılması hukuka uygun mudur ?

İş Kanunu'nun 18.Maddesi'ne göre; Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

Yine İş Kanunu'nun 25.Maddesine göre; Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. Maddenin devamında dört başlık halinde haklı fesih sebepleri sayılmıştır.

Konuyla ilgisi olabilecek maddeler ise şöyle;

f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.

f bendinin uygulanabilmesi için işçinin yargılanması, ceza alması ve bu cezasının ertelenmeyerek kesinleşmesi gerekir.

IV fıkranın uygulanabilmesi için işçinin, işyerindeki çalışma süresine göre tespit edilen 2-4-6-8 haftalık ihbar sürelerini aşacak şekilde tutuklu kalması gerekir.

Kocaeli'nde facebook hesabında polislere hakaret ettiği için kovulan işçi önce gözaltına alınmış ancak aynı gün serbest bırakılmış. Hakkında da bir davanın açılıp açılmadığı henüz belli değil. Bu durumda işçinin durumu ne IV. fıkraya ne de f bendine uygun değildir.

Yapılan hakeretin işyeri ile de bir ilgisi olmadığına ve işyeri bilgisayarları kullanarak yapılmadığına göre İş Kanunu'nun 18.maddesi de uygulanamayacaktır.

Yapılan feshe karşı işe iade davası açıldığında feshin haklı veya geçerli bir sebebe dayanmamış olması sebebi ile işçinin işine iadesine karar verilecektir.

Av. Eren Evren
Okyay & Evren Avukatlık Ofisi
www.okyayevren.av.tr

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir