İşyerinin (veya Bölümün) Kapatılması Sebebi İle Fesih ve Feshin Son Çare Olması

isyerinin-kapatilmasi-fesih
isyerinin-kapatilmasi

İşyerinin veya İşçinin çalıştığı bölümün kapatılması halinde iş sözleşmesi geçerli sebeple feshedilebilir mi ? Çalıştığı işyeri veya bölüm kapatıldığı için iş akdi feshedilen işçinin işe iade davası açması mümkün müdür ?

Yargıtay'ın vermiş olduğu kararların hemen hemen tümünde işverenin işyerinin yönetiminde tek yetkili olduğu ve işyerinin yönetimi için işletmesel kararlar alabileceği ve bu işletmesel kararların mahkemelerce denetlenemeyeceği öngörülmüştür.

Yani işveren çaıştırdığı bir işyerinin tümünü veya bir bölümünü keyfi bir şekilde alabileceği bir kararla kapatabilir. Mahkemelerce işverenin aldığı bu kararın makul olup olmadığı tartışılamaz. Çünkü ekonomik büyüklüğün sahibi olan işveren bu büyüklüğü yönetmekte serbesttir.

Ancak işverenin aldığı bu işletmesel kararlar işçilerin iş akitlerini etkilemeye başladığında Yargıtay'ın mahkemelere verdiği denetleme yetkileri de gündeme girmeye başlar.

Örneğin Yargıtay'a göre işyerinde bir bölümü kapatan işverenin o bölümde çalışan işçilerin iş akitlerini derhal feshetmeye hakkı yoktur. Çünkü Yargıtay'a göre fesih son çare olmalıdır. Örneği açıklamaya devam edersek bölümü kapatılan işçinin öncelikle işyerinde hemen veya kısa bir eğitim ile başka bir bölümde çalışıp çalıştırılamayacağı araştırılmalı ve böyle bir imkan varsa işçinin sözleşmesinin feshi yerine işçinin emeği o bölümde değerlendirilmelidir.

Eğer işçinin çalışacağı bir başka bölüm yoksa, alınan işletmesel kararın arkasında işçilerin haklarını zedeleme amacının olup olmadığı denetlenmelidir. Yani sendikal bir sebeple işçilerin çalıştığı bölümü kapatan işverenin, kısa bir süre sonra o bölümü tekrar açması veya o bölümde yaptığı işleri daha önceden kendisine bağlı çalışanların çalıştığı başka bir işyerine taşeron olarak vermesi alınan kararın gerçek durumu yansıtmadığının ispatlanmasına ve iş akdinin geçerli sebeple feshedilmemiş olmasına sebep olur.

Yargıtay 7.Hukuk Dairesi 18.02.2013 tarihinde 2013/1190 E ve 2013/1212 K sy vermiş olduğu kararında da; yukarıda yazılı olan prensipleri tekrarlamış ve çalışılan bölümün kapatılmasını geçerli sebep olarak gören İş Mahkemesinin kararını;

Davacının yargılama sırasında verdiği 22.10.2012 havale tarihli dilekçede, 13.2.2012 tarihinde Akaryakıt Dışı Satış Müdürü, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Saha Satış Müdürü, 22.3.2012 tarihinde Orta Anadolu ve Karadeniz Bölge Saha Satış Müdürü, 10.4.2012 tarihinde Kurumsal Filo ve Kart Satış Departmanı Saha Satış Müdürü, Ege ve Akdeniz Bölge Müdürlüğü Saha Satış Müdürlüğü, 13.6.2012 tarihinde Orta Anadolu ve Karadeniz Saha Satış Müdürü kadrosuna eleman alındığının bildirilmesi karşısında işe alınan müdürlerin görevleri ile davacının nitelikleri karşılaştırılıp davacının alınan bu müdürlerin yerine ikame edilip edilemeyeceği, aralarında işletme yönetimi uzmanı, insan kaynakları uzmanı ve hukukçunun bulunduğu bilirkişi heyeti ile birlikte işyerinde keşif yapılarak, davalının fesihte dayandığı işletmesel kararın uygulanıp uygulanmadığını, sigorta bildirgelerinin temin edilerek işyerine fesih öncesi ve sonrasında davacının çalışabileceği pozisyona işçi alınıp alınmadığı, davacının başka bir yerde değerlendirilme imkanı bulunup bulunmadığı, yalınlaşma sonucunda davacının çalışabileceği, özgeçmişinde belirtilen niteliklerine uygun kadroların olup olmadığı, başka bir deyişle feshin son çare olması ilkesine uygun davranılıp davranılmadığı konusunda rapor alınarak sonuca gidilmesi gerekirken eksik araştırma sonucu yazılı gerekçeyle feshin geçerli nedenle yapıldığı sonucuna varılarak davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

gerekçeleri ile bozulmuştur.

——————————————————————————————————————–

Sonuç olarak;

Bir işçinin iş akdi çalıştığı bölümün kapatılması veya birleştirilmesi sebebi ile iş akdi feshedilen işçinin fesihten önce;

  • Başka bir bölüme aktarılmasının mümkün olup olmadığı
  • Fesihten sonra yerine başka bir işçinin alınıp alınmadığı
  • Alınan işletmesel karara tam olarak uyulup uyulmadığının
denetlenmesi ve işletmesel kararın arkasında gizlenen başka bir amacın olup olmadığının araştırılması gereklidir. 
 
Av. Eren Evren
Okyay & Evren Avukatlık Ofisi

 

82 yorum

  1. Merhaba. Isyeri beni 04 kodu ile işten çıkardı. Mesai yapip ücretini alamiyordum. Homeoffice çalıştırıp yemek ücretini de alamiyordum. Isyeri gerekçe olarak departmani kapattıklarıni belirtti. Fakat yerime 3 kişi alındı. İşlerinin kariyer de ilanları da hala var. İse iade davam kabul edilir mi ?

  2. Merhabalar bir şubesinde yönetici olarak çalışmış olduğum perakende markası çalıştığım şubeyi kapatıyor tüm çalışanlarada isterlerse kıdem tazminatını alıp çıkabileceklerini ihbar sürelerini çalışmaları gerektiğini isterlerse Ekim ayında yeni açılacak olan şubeye başvuru yapabileceğini ama başvuru sonucunun olumlu yada olumsuz olabileceğini olumsuz olursa sadece kıdem tazminatı vererek sözleşme feshi yapacaklarını belirtmişlerdir ben şahsen çalıştığım şirkette devam etmek istiyorum ama başvurduğum pozisyona kabul edilmezsem daha sonra işe iade davası açabilirmiyim bu konuda desteğinizi rica ederim saygılar.

  3. Merhabalar, 4 Kasım 2020 de çalıştığımız işyerinde 31 Ekim 2020 tarihinde nakdi desteğe çıkardılar 4 günlük maaşımızı ikramiye olarak Ekim maaşınnda gösterdiler. Bu aşamada geçici olarak isyerini kapatilar ve bizide ücretsiz izine gönderdiler 1 Nisan 2021 de açılacak dediler. Bu süre içerisinde işçi çıkarmak yasak kısa çalışma ödeneği ile gecinemeye çalıştık 4 kişilik bir aileyiz. Söyledileri 1 Nisan 2021 tarihinde isyerini acmadilar ve 25. 03.2021 tarihinde işyerini kapatma kararı adı altında noterden tebliğat geldi ve 31.03.2021 tarihinde işten çıkardılar. Resmiyette ortakların aldığı noter onaylı karar yok, ve tescil edilen bir tasfiye kararı da yok. İşe iade davası açsam 25.03.2021 tebliğ tarihi mi yoksa işten çıkarma tarihi mi 31.03.2021 mi geçerli? Yoksa resmi noter onaylı bir karar ve tescil edilen bir tasfiye kararı yok. A4 yazıp imzalayıp yollamış ne yapmam lazım yardımlarınızı rica ederim. İyi calismalar

  4. merhaba Eren bey pandemiden dolayi ücretsiz izindeyim 2 ay sonra çalışmaya devam eden arkadaslarimiz oldu ay ay bu kişiler arttı kisa çalışmadan çıkartırdım nakdi desteğe geçildi dışarıda kalan 10 kişiye bu surede bolumde faaliyet durdu bi diğer fabrikasına taşındı orda ayni calisma sekli devam fakat beni bi turlu nakdi desteğe geciremediler isyerin bildirim yapmadığını soluyor iskur isyeri diyoki kidemini al issizliginide ayarlayalım sen fesih et bende 5 aydir magdurum ayrıca ihbarında istiyorum 14 yildir bu firmada çalışıyorum kendi fesih edenler oluyor kişiye göre ihbarında veriyorlar ben bu durumda dava acabilirmiyim

  5. Merhaba Eren bey çalıştığım market kapanacak 1 ay içerisinde. Tamamen kapandıgı tarih benim yılımın dolmasına 2 gün kalacak şekilde denk geliyor. Bu yüzden yıllık izin hakkım oluyor mu? Ya da şubelerinden birini geçme hakkım var mı? Henüz birebir birşey sorulmadı bana. Tesekkurler…

  6. İyi Aklamlar..Çalıştığım firma kurumu kapatıyor bizim içeride alacaklarımız oluyor pandemi dolayısıyla işten de çıkartamıyor diye biliyorum bizim istifa etmemizi mi isteyecek alacaklarımızı almadan istifa etmeyeceğiz bu kapatmayı etkiler mi ? Birde firma kapanış verdiğinde sigortalı çalışanlar direkt sigortalılıktan düşüyor diye birşeyler söyleniyor bu doğrumudur? Biz çalışanlar bu durumda nasıl bir yol izelememiz gerekiyor? Bilgi verebilir misiniz?

  7. Merhaba kurumsal bir firmanın bir şubesinde engelli olarak çalışmaktayım. Şube 1 2 aya kadar yıkım sebebiyle kapatılacak ve personeller diğer şubelere dağıtılacak. Bu işten çok yoruldum ve haklarımı vererek çıkarmalarını isteyeceğim pandemi sürecinde haklarımı vererek çıkarmaları mümkünmü müdürle konuşsam beni pandemi sürecinde çıkarabilirmi?

    1. İş Kanunu’nun 22. Maddesi uyarınca çalışma koşullarında yapılacak esaslı değişiklikler işçiye bildirilir. Bu bildirime karşılık işçi 6 gün içinde değişikliği kabul ettiğine dair bir beyanda bulunur. Ancak işçi 6 gün içerinde kabul beyanında bulunmaz ise değişikliği reddetmiş kabul edilir ve esaslı değişiklik işçiyi bağlamaksızın iş sözleşmesi aynı koşullar ile devam eder. Bu halde esaslı değişikliklerin uygulamasından kaçınılabilir ya da değişikliği kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesi geçerli nedenle feshedilebilir. Geçerli nedenle fesih halinde işçi iş güvencesi kapsamında yer alacak ve böylece kıdem-ihbar tazminatı haklarını talep edebilecektir.

  8. Merhaba pandemi döneminde bircok şubesi bui çalıştığım işyeri 2 ay kapalı kaldı sonra da açtı ve çalışanların hepsini çağırdı ama beni çağırmadı. 4 aydır işyeri aktif ben kısa çalışma ödeneği aldım işyerim kapandığında parttime bir yerde çalıştım patronum hiçbir şekilde aramayarak beni çağırmadı bu konuda kanuni hak talep edebilir miyim 3 yıllık çalışan birisi idim şu an şahıs firması kurdum bir firmaya lojistik destek sağlıyorum geçmişe yönelik tazminat hakkı olurmu acaba?

    1. Vermiş olduğunuz bilgiler ışığında detaylı bir açıklama yapmak güç olmakla birlikte iş sözleşmeniz feshedilmeksizin kısa çalışma ödeneğine bağlı devam etmekteyseniz iş sözleşmenizi çağırılmadığınız gerekçesiyle feshedemezsiniz ancak sözleşme feshedilmişse kıdem ve ihbar tazminatı talep etme hakkınız saklıdır.

  9. Merhaba Eren bey, eşim kurumsal bir marketler zincirinin şubesinde çalışıyor ve aynı zamanda sendika temsilcisi. Yaklaşık 10 gün önce çalışmış oldukları şube tamamen kapatıldı(3 gün içinde) ve yaklaşık olarak 10 km yakındaki bir şubeye gönderildi. Bu durumla ilgili tarafımıza herhangi yazılı bilgi tebliğ edilmedi(Yöneticiler geçici olarak bu şubede çalışacaklarını sözlü olarak beyan ettiler ) Eşim görevlendirildiği mağazada çalışmak istemiyor, bu durumda tazminatlı olarak işten çıkışı mümkün olur mu ?

  10. Merhaba 5 yıldır kurumsal bir mağazada çalışıyorum. Benim çalıştığım şube kapanacak yakın lokasyonda bir şubeye göndereceklerini söylediler. Fakat ben tazminatımı talep ettim kabul etmediler. Psikolojik yıpranmam olduğu için herhangi bir şubeye geçiş yapmak istemiyorum. Özellikle pandemi sürecinde nasıl bir yol izleyebilirim ?

    1. Sözleşmenizde başka işyerinde çalışabileceğinize dair bir kayıt varsa ve mağaza gerçekten kapanıyorsa o zaman sizi başka bir işyerine (çok uzak olmamak ve koşullarınızı ağırlaştırmamak kaydı ile) hakları vardır.

  11. Merhaba adım barış avm mağazalarından birinde çalışıyorum kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyorum şube kapatma kararı aldı ama bizlere farklı bir lokasyon da yer alan diğer mağazalarımızda da çalışma teklifi yapmadı bizleri istifa etmeye zorluyor istifa etmezsek kısa çalışma ödeneğinden çıkaracağını söyleyip üçretsiz izne göndereceğiz diye tehdit ediyor ne yapmamız gerekiyor

  12. Merhaba. Yaklaşık 10 senedir bir metal fabrikasında çalışıyorum. Makine imalat bölümünde formendim. Sonra o bölüm kalıcı olarak kapatıldı ve beni bakım ustası olarak başka bölüme aldılar. Buna rızam yok fakat tazminatımı verip çıkarmadıkları için susup devam etmek zorunda kaldım. Yaptığım işyen memnun değilim. Çıkış istiyorum tazminat yok. Çıkışımı kendim alıp sonra bu şirkete dava açabilirmiyim? Birde ssk meslek kodum halen ilk yaptığım işle devam ediyor buda bir etken olabilirmi?

    1. Bölümünüzün değiştirilmesinin üzerinden çok uzun süre geçmedi ise iş şartlarında esaslı değişikliğe dayalı olarak iş akdinizi feshedebilirsiniz. Ancak uzun süredir itiraz etmeden yeni görevinizi kabul etmiş iseniz bu durumda iyiniyetli olmadığınız ileri sürülebilir

  13. 6 yılldır bir otelde taşeron olarak çalışmaktayım otelin isletmeci firması degişti yeni gelecek olan firma oteli tadilat nedeniyle kapatıyor bu durumda biz haklarımızı alabiliyormuyuz taşeron firma bizi başka yere gönderirse gitmek zorundamıyız
    Bizim hakkımızı kim ödeyecek gidenmi, gelen mi,taşeronmu.

  14. Merhaba,özel bir hastahanin kafeterya işletmecisiyim.hastahane kapandı ve bende işyerimi kapattım.Bu durumda çalışan iki kişiye karşı sorumluluğum nedir.Teşekkür ederim.

  15. Merhaba eren bey ben kurumsal bir şirkette 9 yıl çalıştım çalıştığım yer izmir bornova benim çalıştığım fabrikayı kapattı kapanan işyeri makarna üretim tesisleri bu şirkettin salça ve süt ürünleri var benim bütün haklarım verdi ben bu şirketi geri dönüş davası açabilirmiyim

  16. Merhaba. Çalıştığım tekstil firması haziran ayında kapandı. Patronum Kapandığı için sizi işten çıkarıyorum dedi. Ben işsizlik parası için başvurduğumda sgkdan aslında istifa etmiş olarak bildirildiğimi öğrendim. Ben istifa etmedim. Ama öyle bildirmiş. Hiç bir hakkımı vermedi. Telefon edip yasal yollara başvuracağımı söyledim. İstediğin yere başvur. Ben iflasımı vermişim dedi. İflasını verip beni de istifa etmiş gibi gösterdiyse ben haklarımı alamaz mıyım. Bu durumda arabuluculuk süreci işe yarar mı. Zira başvurumu yaptım arabulucuya. Teşekkürler

  17. Merhaba, bir firmada proje müdürü olarak görev yapıyorum. Şirket sgk da 01. 04. 2019 tarihinde kapanış verip ,bizi 4.4. 2019 tarihinde yeni firmaya giriş yapmış.(henüz şirket kapanmamış) Bunu yaparken bize sormadı. Bütün haklarınız devir olacak diye kağıt ve sözleşme imzalatmaya çalışıyorlar. Ben bu çıkış ile ilgili tazminat alabilirmiyim. Yeni firmadaki şahıs farklı, adı farklıdır.işsizlik maaşı alma şansım var mı acaba. İlk işe giriş tarihim 27. 04. 2017. Ona göre hareket edelim. Teşekkürler.

    1. Merhaba Nurdan Hanım,
      Çalıştığınız iş ve işyeri değişmiyor ve işvereninize bağlı başkaca da bir çalışan kalmıyorsa bu durumda işyeri devri olur ve işyeri devri sizin muvafakatinize bağlı olmaz. Yeni işverende çalışmaya devam etmek zorunda kalırsınız. Ancak önceki işvereniniz için yapmış olduğunuz çalışmalar sebebi ile doğan haklarınızdan önceki işvereniniz de yasal süreler içinde sorumlu olmaya devam eder.

  18. Merhaba Benim küçük bir fast food dükkanım vardı.aile dostumuz bir bayan 2 yıl boyunda ayda 2-3 gün bazen hiç çağırmazdık bize yardıma gelirdi. daha sonra eşimin rahatsızlığı sebebiyle biz bu bayanı işe sürekli aldık ve 11 ay boyunca ssk.lı olarak çalıştırdık. işlerimizin kötüye gitmesi sebebiyle 2019 ocak ayında işten çıkardık. muhasebecinin hesabına göre 11 aylık ihbar tazminatı olarak 2020 tl verdik kabul etmedi.şimdi bizi mahkemeye verdi ve 3 yıllık kıdem tazminatı yıllık izin parası milli bayram çalışmaları adı altında bayağı yüklü bir para talep ediyor.benim sormak istediğim mahkeme aşamasında zaten işlerim çok kötü olması sebebiyle işyerimi kapatsam mahkeme fesh olurmu yada mahkeme devam edermi. teşekkür ederim.

    1. Merhabalar Fatih Bey,
      İşyerinin kapanması veya işlerin çok kötü olması işçinin alacaklarını engelleyici bir durum oluşturmamaktadır. Mahkemede görülen davanın bu nedenle sona ermesi söz konusu olmaz.

  19. Merhaba,
    Gıda sektöründe kurumsal bir firmada çalışıyordum.Fast food markası olduğu için birden fazla restoranı bulunmakta ve benim çalıştığım restoran kapandı.Tazminat karşılığı iş akdime son verildi.İşe geri dönme şansım nedir veya yasal haklarım nelerdir geri dönüşünüzü rica ederim.

    1. Merhabalar Tahacan Bey,
      Size çalışmanız için başka bir yer önerilmemiş ise bu durum feshin son çare olması ilkesine aykırılık teşkil eder ve işe iade davası açma yoluna gidebilirsiniz.

  20. Merhaba; 2007 den beri özel bir kurumsal bankada çalışmaktayım. 2018 eylül ayında bulunduğumuz lokasyondan başa bir lokaysona şirket taşınıyor. faka tşuan için çalışmış olduğum departmanı taşımayacaklarını beyan ettiler. İlerleyen zaman zarfında (3-4 ay) işlerimizi taşerona vermeyi planlamaktalar. 18 kişilik kardromuzdan bizim departmandan 3 kişiyi geçen ay (birisi birim Müdürünün akrabası ve işe gireli 3-4 yıl oldu) başka birimlere yerleştirdi. bizim bağlı bulunduğumuz departman lav olma ihtimalinden dolayı onu bu stresten kurtarmış oldu. şayet departmanı kapatırlarsa bizleri başka bi bölüme vermezler ise yüklü bir tazminat davası açma şansımız varmı. Veya başka bir öneriniz varmı ? Biz bunu hukuka başvursak Birim Müdürü zan altında kalabilirmi ? Bizim başka bir yasal hakkımız varmı ?

    1. İşinizin taşerona verilebilen bir iş olup olmaması burada önemli. Eğer yasal olarak taşerona verilebilen bir iş değil ise feshin geçersizliğini ileri sürüp işe iade davası açabilirsiniz (tabii size başka bir iş önermezlerse) Ancak işiniz taşerona verilebilen bir iş ise ve gerçekten de departman kapatılıyorsa ve size verebilecekleri başka bir iş gerçekten de yoksa bu defa işe iade davasını kazanamazsınız.

  21. Merhaba ; Kurumsal bir şirkette müşteri temsilcisi olarak çalışıyorum . x birimim kapatılıyor bize başka birimler seçmemiz ve orda çalışmamız söyleniyor. geçmemizi istedikleri birimler çok yorucu birimler. Kolay veya zor farketmeksizin . Kabul etmeyip tazminat alma şansım var mı?

  22. Eren bey merhaba ,
    06/2017 tarihinde çalıştığım kurumun bölümünün kapatılacağı yüzünden istifa ederek hiç bir hak almadan ayrıldım. Yaklaşık 1 ay içinde bölüm kapatılarak çalışanların büyük çoğunluğu gönderildi. Ayrılanlarla anlaşma yapılarak 5 maaş ödeme ve kıdem ihbar ödemeleri yapıldı. Dava açarsam bu hakdan faydalanma şansım olur mu. teşekkür ederim.

  23. Merhaba 14.7.2017 de isten cikartildim haklarımı aldım neden olarak çalıştığım departmanın kapatılıp farklı bir şubeden yapılacak olmasindan dolayi cikartildim .aynı şekilde diyer bir arkadaşım da aynı sebeple bu ay çıkarılacaktı biz departman kapatıldığı kapatılacağı için herhangi bir şey yapmadık ama tam diyer arkadaş çıkacağı zaman çıkışını durdurdular yani departmanı kapatmayı durdurup farklı subede yapacağız dedikleri işten de vazgeçtiler benim elimde departman kapatildigindan dolayi ayrıldığımız ile ilgili kağıt var departman kapatilmadigi için benim bir iade davası açma durumum olur mu tsk

  24. Eren bey merhaba, firmamız bulunduğumuz ildeki ofisi kapatarak bizim çalışmamızı fesih etti. Fakat sonra öğrendikki bizim bölgeyi yine firmamızın anadolu bölgesindeki personelin devam ettireceğini öğrendik. Yani burada sadece ofisi kapatıyorlar, satış pazarlama faaliyetleri aynen devam ediyor görüldüğü üzere. Bizi bölgeyi kapatıyoruz diye işten çıkardılar. İşe iade davası açsam kazanma olasılığım nedir? Teşekkür ederim.

    1. Eğer size “açık kalan bölgelerde çalışır mısınız ?” diye yazılı bir şekilde sormadılar ise kazanma olasılığınız yüksektir. Ancak 1 ay içinde dava açmanız gerekli

  25. Merhaba,
    İşe başlangıç tarihi :01.10.2015 işten çıkış tarihi:21.08.2016 D taşeron şirkette belirsiz süreli sözleşme yaparak başladığım işte, gerekçe gösterilmeden çıkarıldım. Açtığım iade davasını kazandım. işe iade için başvurdum fakat işveren beni işe çağırmadı.
    Asıl işveren de 01.03.2017 tarihinde alt işeverenlik sözleşmesini fesih etmiş.
    İşveren (D şirket)ofisinde kimse bulunmamakta., borç nedeniyle şirket ortakları ortada yok. Şirket resmi olarak tadfiye yada iflas vermemiş fakat giden tebligatlar alınmamakta ve muhtara yönlendirikmektedir. Şirket üzerinde mal varlığı da yok. Şirketin 800 bin lira borcu olduğu öğrendik. icraya versek hiç bişey alamıyacağız gibi. Bu durumda nasıl yol izleyeceğiz

  26. Merhaba
    20 yıldır kurumsal bir serkette çalışıyordum bölüm kapanacagini söyleyerek işten cikarildim. 5 ay geçmesine rağmen bölüm kapanmadigi gibi yerime başka birisini işe aldılar. Tüm haklarını verdiler fakat şuan işsiz olduğum için mağdur bırakıldım ve bana yalan söylediler.bu durumda hukuki bir hakkim varmidir. Tsk ler

    1. İş akdinizin feshinden itibaren 1 ay içinde işe iade davası açabilirdiniz. O hakkınızı yitirdiniz, alacaklarınızı da aldığınız için şu an yapabileceğiniz bir şey gözükmüyor.

  27. Eren Bey merhabalar. 4 yıldır çalışmakta olduğum Etüt Eğitim Merkezi KHK ile kapatılıyor. Bu durumda kıdem tazminatımı alabilir miyim?

  28. Ben Bitlis tatvan yapıkredi bankasında gövenlik görevlisi olarak çalışmaktayım ama banka kurulunda sermaye daratılmasına gidecekler deyip yani keyfi bir kapatma bende 7 yıla yakın çalışmaktayım benim yaşım 37 peki bu yaştan sonra hanki kuruluşa yerleşebilirim çünkü en güzel yaşımda beni çalıştırdılar şimdide kapiyı gösterdile sadece tazminat veripte yol göstermek doğru mudur? Bu resmen beni benim gibi mağdur olanları çalışma hayatını bitirmek demek ben tazminat değil çalışmak istiyorum benim kaybolan yılarıma bir kaç kuruş vererek mi kandıriyorlar benim iş hayatimi bitirmişler hanki kapiyi çalasam 35 yaş üstünde kimseyi almiyorlar benim işe girme yaşımı bitirmişler hanki insani ve insan haklarına dayalidir kim hakımızı savunacak

  29. Merhabalar ben devlet hastanesinde 13 yıldır taşeron üzerinden tıbbi sekreter olarak çalışmaktayım Yen’i şehir hastanesine yapıldığından dolayı bizleri işden çıkardılar biz toplamda 240 sekreter idik Yen’i şehir hastanesi yap işlet devret modeli olduğu için bizim aramızdan sınavsız bir şekilde 70 kişiyi torpille seçip tıbbi sekreter olarak aldılar geri kalanımızı sedye taşıma temizlik gibi işlere yönlendirmek istediler çalışmak isteyen buyursun çalışmak istemeyen kalınırsa dediler çalışmak istemeyenler dılarda kaldı bize kıdemlerimizi vericeklerini ama ihbarları vermeyeceklerini söylediler daha önceden herhangi bit bildirim de yapılmadı bize..şimdi biz işe geri dönüş davası açabilirmiyiz devlet hastanesi kapandı yerine şehir hastanesi geldi

    1. İşvereniniz olan taşeron şirket yeni hastanede çalışmaya devam ediyorsa, yeni hastanede 70’den fazla tıbbi sekreter çalıştırıyor ise o zaman dava açıp kazanabilirsiniz ya da taşeron şirket başka hastahanelere de hizmet veriyorsa ve o hastahanelerde boş kadro var ve size teklif etmemiş ise yine kazanırsınız.

      1. Arkadaşımın anlattığı şekilde şehir hastanesinden dolayı mağdur olduk bize çıkış yapan taşeron şirketin yeni hastaneyle bir alakası kalmadı fakat başka hastanelerde çalıştırdığı tıbbi sekreterler var hem aynı ilde hem de ilçe hastanelerde işyerim kapandı diyerek gerekçe göstersede işe iade davasını açabilir miyiz kazanma ihtimalimiz varmıdır birde işyerinin kapanacağına dair bize herhangi bir bildirim yapılmadı ihbar tazminatlarınıda ödemeyeceğiz dedikleri için dava yoluna başvurduk işe iade davasını açmamız uygun mudur teşekkür ederim.

        1. eğer başka hastanelerde de sözleşmeleri var ise ve buradaki boş pozisyonları size teklif etmedi ise kazanma ihtimaliniz olabilir. Ancak işe iade davası 1 ay içinde açılmalıdır.

  30. Merhaba izmit carrefoursa kapandı bizi nurda maska mağazası olmadığı icin il disindaki marketleri teklif ettiler herangi nir hak talep etmediler ayni paraya orda calismamiz icin ihbar ve kidem veriyolar peki işe geri dönüş açabiliyormuyuz?

  31. Eren bey cevaplarsanız sevinirim. Devlet Kurumda taşeron elemanım. Bağlı olduğum şirket Feto’dan dolayı fesh edildi. Şöyle bir durum var. Şu an hala aktif Kurumda çalışmaktayım, ve yeni şirket ihalesi olana kadar kısa bir sürede olsa kuruma hizmetime devam ediyorum. yalnız 1999 kıdem tazminatını yasasını biliyorsunuz bu haktan ben faydalanıyorum, şu anki şirket fesih olduğu için çıkış verilecek mecburen , sigorta girişinde çıkış olacak ve örneğin 3 gün sonra giriş olacak. ve tüm haklarımı kaybedeceğim. Bu durumda ne yapmam gerekiyor.

  32. Merhaba benim çalıştığım kurum sube kapattı. Şube kapandığından ve benim için uygun pozisyon bulunmadığından son çare olarak sözleşme feshedildi. Kararı okudum anladım kabul ediyorum yazarak imzaladim İse iade davası açabilir miyim imzaladığım evrak mahkeme için aleyhime bir sorun oluşturur mu

    1. Eğer size verebilecekleri başka bir pozisyon olduğunu ispatlayabilirseniz, işe iade davası açmanızı öneririm, imzaladığınız kağıt hakkınızı kaybettirmez

  33. Eren bey merhaba benim çalıştığım yerde bolum kapanıyor ve sayı 16 kişi idi 14e indirildi gidecek kişiler ilk önce gönüllü olanlar sonrada ilk giren son çıkar politikası uygunaliyor . bir arkadaşımız ameliyat geçirdiği için konuda bırakma kararı alınmış eğer o kişiyi gonderselerdi benim kalmam gerekiyordu bu durumda beni gönderiyorlar ise geri dönüşe başvurabilir miyim birde tazminat ve kidemden hariç extra 5maas bonus veriyorlar cevaplarsaniz sevinirim kolay gelsin

  34. merhaba. 2 yıldır calistigim grup şirketi kapama karari aldi. Grubun baska farkli sirketlerinde de bana uygun olabilecek baska bos pozisyonlar oldugunu ve eleman aradiklarini ogrendim. Bu pozisyonlara basvuru yapmak istesem fakat kabul edilmeyip yine de işten cikarilmam yonunde bir karar verilirse işe iade davasi acabilir miyim? ve bu davayi ihbar surem baslatildigi andan itibaren 1 ay icerisinde mi yoksa sure tamamlanip cikisim verildikten sonra 1 ay icerisinde mi acmam gerekiyor? Bilgi verebilirseniz cok sevinirim. tesekkurler

    1. Normal şartlar altında tüzel kişilikler farklı olduğu için diğer şirketlerdeki boş pozisyonlarda hak iddia edemezsiniz. Ancak kapatılan şirketten bahsettiğiniz grup şirketlerine geçişler olursa ve hem sizin çalıştığınız şirketin hem de diğer şirketlerin ortakları aynı ise o zaman şansınızı deneyebilirsiniz. Fakat işe iade davası açma süreniz fesih ihbarını aldığınız andan başlar

  35. Şuan çalıştığımız işyerinde olmaz fakat başka yerde de faaliyet gösteren bir yeri daha var orada bana is verebileceklerini ispat etmem bir şeyi degistirirmi acaba teşekkürler

  36. Merhaba özel bir işyerinde çalışmaktayım isyerimizde bolum kapatılıyor tazminatlarimiz ve ihbarimiz veriliyor fakat bonus olarak işveren 5maas veriyor bundan önceki senelerde isten çıkarılan arkadaslara 10maas bonus verildi bununla alakalı ne yapilabilir

      1. Şuan çalıştığımız işyerinde olmaz fakat başka yerde de faaliyet gösteren bir yeri daha var orada bana is verebileceklerini ispat etmem bir şeyi degistirirmi acaba teşekkürler

  37. Merhaba

    Şuan çalışmak ta olduğum şirket bulunduğum bölümü kapatıyor , yanlız aynı şirket ünvana ait farkli bir bölüme yerleştiriyor iş veren, ama ben yerleştireceği bölüm de çalışmak istemiyorum 6 yıldır çalışmaktayım işverenle
    İşten çıkmak istesem tazminat konusun da nasıl bir işlem yapmak gerekiyor kendi isteğimle ayrılacağım icin tazminat alabilirmiyim bu konuda yardımcı olurmusunuz . ( Şirketin 100 den fazla aynı ünvana ait çalışanı var)

    1. İşyeri değişikliğini kabul etmediğinizi bildirin, işveren sizi o zaman işten çıkartmak zorunda kalacaktır. Bu durumda kıdem ve ihbar tazminatınızı alabilirsiniz

  38. Merhaba ben bir fabrikada üretim şefi olarak çalışıyorum. Aniden benle çalışmak istemediklerini bildirdiler sadece 2 maaş tazminat vereceklerini söylediler. İse iade davası açmayı düşünüyorum bu süreç içinde üretim şefi kadrosunu kapattık sadece üretim mühendisi çalıstıracagız derlerse davayı kaybedebilirmiyim. Yani bölüm kapatma degilde kadroyu kapatarak davayı kazanabilirlermi.

    1. Merhaba, yazıda da bahsedildiği üzere, kadro kapatma halinde işten çıkartılabilmeniz için 1- kadro kapatmada haklı bir gerekçelerinin olması 2- sizi yerleştirebilecekleri başka bir iş olmaması gerekir. Aynı zamanda size yazılı olara fesih bildirimi vermeleri ve fesih bildiriminde bu gerekçenin yazılı olması gerekir.

      Aksi durumda eğer iş ilişkiniz 6 aydan uzun bir süredir devam ediyorsa ve işyerinde 30’dan fazla işçi çalışıyorsa o zaman işe iade davası açabilirsiniz

  39. İŞYERİMİZİN İŞVEREN TARAFINDAN KAPATILMASI,İFLAS ETMESİ DURUMUNDA İŞÇİ OLARAK HAKLARIMIZ NEDİR? OHAL DURUMUNDA BUNUN GERÇEKLEŞMESİNDE FARK VAR MI?

    TEŞEKKÜRLER

  40. Çalıştığım banka şube kapatarak işçi çıkarım yapıyor. İşe iade davsı açarsam kazanırmıyım?

  41. Çalıştığım iş yerinde Çalıştığım bölüm kapanıyor başka bir bölüme gonderiliyorum fakat bende orada çalışmak istemiyorum 20 yıllık tecrubrmi kaybetmek istemiyorum diğer bölümü deneyip memnun kalmadigim takdirde tazminatimi ihbarınla birlikte alabilirmiyim teşekkür ler

  42. Merhaba ben özel bir şirkette çalışıyorum bölümümüz kapanıyor ve firma önce bizi tamamen göndermeden taşeron bir firmaya bizim işlerimizi verdi. Aynı lokasyonun Ankara’da ki bölümü hala çalışıyor ve bizim emeklerimizi hiçe sayıp bizi şu anki bölümümüzden daha yoğun olan bir bölüme geçiriyor yada gidersiniz el sıkışırız diyor. Bu durumda ihbar kıdem taZminatlarımı alırmıyım yada bunları kabul etmeyip önerdikleri bölümü de kabul etmesem ne olur ?

  43. Merhabalar izmir universitesi nde calisiyorum izmir universitesi ne bağlı kendilerine ait 3 şirket var ve ben buna bağlı şirketteyim şu an ohal nedeniyle çalışma yerimiz mühürlendi ve şirketle görüştüm (şirket hala acik ohal den etkilenmemis) çalışmadığını halde yevmiyelerin işlediğini ve maasimızı alacagimizi hala calisiyo olarak gorundugumuzu söylediler.Dün bu mühürlenen iş yerimizin 9 eylül üniversitesi olacağını haberlerden öğrendim sorum şu 9 eylül üniversitesi bizi kendi bünyesine alır mı? İş yerimiz ohal nedeniyle kapatıldığı için tazminat alabilir miyim? Kimse bu kurumlarda suçsuz magdur calisanlarin hakkinda ne olacagini soylemiyor bir anda işsiz kaldık nasıl ev gecindircez geleceğimiz ne olacak bilmiyoruz.Teşekkürler

  44. taşeron şirket çalışanıyım ancak çalıştığım işyeri devlet tarafından kapatıldı. işçilik haklarım ne olur. zorunlu fesih yapmam şart mı? şirket devrederse ne olur?

  45. Devlet tarafından kapatılan işletmedeki işçiler hala aktif görünüyor. Bu yüzden iş ve işçi bulma kurumuna da başvuramıyorlar. İşçilerin yapabileceği bir şey var mı?

  46. işyerım devlet tarafından kapatılıyor işcı haklarımız ne olur tazmınatlarımızı alabılırmıyız..

    1. Eğer FETÖ Terör örgütü kapsamında kapatılan bir işyeri ise o zaman tazminat alabilmeniz fiilen çok zor olabilir. Çünkü KHK kapsamında devlet kapatılan kurumların malvarlıklarına el koymakla birlikte borçlarını üstlenmemektedir.

      1. Merhaba. Ben etüt merkezinde Türkçe öğretmeni olarak çalışıyorum. 31 Ağustos 2016’da sözleşme yaparken 12 aylık maaş üzerinden anlaştık. 1 Temmuz itibariyle etüt merkezleri kapatılacak. Kurum Müdürü 1 Haziran’da sigorta çıkışımızın yapılacağını ve kalan maaşımızın ödenmeyeceğini söyledi. Maaşı ödememe gibi bir hakları var mı?

        1. Mücbir sebep nedeni ile ödeme yapmayabilir. Fakat kapanmasına rağmen bir şekilde faaliyetine gizli olarak veya başka bir şekilde devam ettiğini ispatlarsanız ödemek zorunda kalacaktır.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir