Kısmi Alacak Davalarında Faizin Islah Tarihinde İşlemeye Başlayacağı

Çok genel bir deyişle ıslah kurumu, tarafların yaptıkları usul işlemlerinde düşebilecekleri yanlışlıkları düzeltmeye, eksikleri tamamlamaya ve böylece adaletli bir karar verilebilmesini sağlamaya yönelik bir yoldur. Islah, karşı tarafın onamına ve hakimin kararına bağlı olmaksızın bir tarafın usule ilişkin yaptığı işlemleri, gerekli giderleri vermek koşuluyla yasada belirtilen süre içerisinde yöntemine uygun biçimde tamamen veya kısmen düzeltilmesini sağlayan hukuksal bir işlemdir.

Islah kurumu, hukukun temel amacı olan mutlak adaleti gerçekleştirme noktasında oldukça önem arz etmektedir. Islahın gerek usul ekonomisi yönünden ve gerekse de adil yargılanma için önemi Anayasa Mahkemesi’nin çeşitli kararlarında belirtilmiştir.

Örneğin, bir iş veya trafik kazası ile ilgili davada kusur, işgöremezlik ve hesap raporları verilmeden önce, davacı, davalıdan alabileceği tazminat tutarını bilememekte ve kestirememektedir. Bunun gibi, elinde hiçbir belge olmayan, gerçek ücretinin bordrolara ne derece yansıdığını ya da çalışma sürelerinin ne kadarının kayıtlara geçtiğini bilemeyen işçi, davalı işverenden alabileceği tazminat ve alacak tutarını, ancak yargılama sonucu öğrenebilmektedir. Yargılama sonucu ortaya çıkan miktara “tespite ilişkin bölüm” denmekte ve bu bölüm için ıslah yoluyla dava değerinin artırılması uygulamasına gidilmektedir.

Bir de ıslah ile arttırılan dava değerinin faizi konusu vardır. Faiz başlangıç tarihi olarak, dava tarihi mi yoksa ıslah tarihi mi esas alınmalıdır sorusuna cevap olarak bu haftaki yazımızda Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/20970 E. 2016/24428 K. 01.11.2026 tarihli ilgili kararını inceleyelim;

Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Mahkeme, istemi kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiştir.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi

Somut uyuşmazlıkta, mahkemece, ihbar tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarında, bozmadan önceki hükümde olduğu gibi, dava ve ıslah tarihleri nazara alınarak faiz başlangıç tarihlerinin belirlenmesi gerekirken, anılan alacaklarda hüküm altına alınan miktarların tamamına dava tarihinden itibaren faiz işletilmesine karar verilmesi hatalı olmuştur.

SONUÇ

Islah, karşı tarafın onamına ve hakimin kararına bağlı olmaksızın bir tarafın usule ilişkin yaptığı işlemleri, gerekli giderleri vermek koşuluyla yasada belirtilen süre içerisinde yöntemine uygun biçimde tamamen veya kısmen düzeltilmesini sağlayan hukuksal bir işlemdir.

Davada talep ıslah ile artırdığında; dava dilekçesinde istenen alacak miktarına dava tarihinden itibaren, ıslahta istenen alacak miktarına da ıslah tarihinden itibaren faiz uygulanması gerekmektedir.

         Av. Gözde Gökçe

           Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

6 yorum

  1. Ayin 15 inde isten ayrildim dolayisiyla iceride 15 gunluk ucretim var , odemediler calisma bakanligina sikayet ettim , bir hafta sonra firmanin avukati beni sikayetimi geri almam konusunda tehdit etti , maasimi verin sikayetten vazgeceyim dedim , birkac gun sonra caglayan 4. icradan kagit geldi , sanki ben borcluymusum gibi , isyeri gebzede ikametim daricada yani kocaeli iline bagliyiz , itiraz ettim sure icinde , bir sene olacak , bunun akibeti nedir , saygilar…

  2. 1. firma 10 gün
    2. firma 13 gün
    3. firma 7 gün
    kısmi süreli çalışanın kıdem tazminatı ve yıllık izin hesaplaması nasıl hesaplanmalıdır. yardımıcı olur musunuz lütfen…

    1. Her bir firma için günlerini ayrı ayrı toplayıp, kıdem süresini belirleyeceksiniz, Her bir firma için toplam 1 yılı aşıyorsa günlük ücreti ile kıdem süresine göre hesaplama yapacaksınız.

  3. 8 yıl kamu sigortalı, 20 yıl kamuda 657 memuru olarak çalışmış emekliyim. 11 yıl önce Bakanlığım 84 yılı sonuna kadar sigortalı hizmetimi 93 yılında başladığım Adalet Bakanlığındaki hizmetime saydı ve ben Kasım 2013’te emekli oldum 1.derece 4.kademedn, ancak SGK 27 yıl 9 ay emekliliğimi onayladı, 28 yıl hizmet ama Bakanlıkta çalıştığım 2’lik derece 1600 ek göstergeden maaş bağladı ve Bakanlığın bana 11 yıl 3 ay önce verdiği 84 yılı sonuna kadar verdiği bir kademeyide geri aldı. İdare Mahkemesine açtığım dava Sgk lehine karar verdi ve kaybettim şimdi istinaf mahkemesine itiraz ettim ama hiç umudum yok. Ve ben şu an sadece 20 yıllık ek göstergeden maaş alıyorum, 8 yıl bilfiil primim ödediğim ssk hizmet im yok sayıldı? El insaf, el merhamet

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir