İhaleyi Kaybeden ve İhaleyi Alan Yeni İşverenin İşçi Alacaklarından Sorumlulukları

ihale-isyerinin-devri
 
ihale-isyerinin-devri
İhaleli işlerde önceki işverenin ihaleyi yeniden alamaması sonucunda işyerinden çekilmesi ve ihaleyi yeni alan şirketin işi yapmaya devam etmesi sözkonusu olmaktadır. Bu durumda; işçinin ihalenin yenilenme tarihine kadar işlemiş olan alacaklarının akibeti ne olacaktır ? Yeni ihale alan şirket, işçinin önceki alacaklarından sorumlu mudur ? İhaleyi kaybeden şirket işyerini devir edip sorumluluktan kurtulmuş mudur ? İşçi daha önceden tanımadığı ve belki de güvenemediği bu yeni işveren ile çalışmaya devam etmek zorunda mıdır ? 
 
Bu soruların cevapları uzun zamandır tartışmasız bir şekilde verilmiştir. Ancak Nisan 2013 yılında bu husus Yargıtay 9.Hukuk Dairesi tarafından bir kez daha tartışıldığı için biz de bu konu ile ilgili yeni bir yazalım istedik.  Bu sayede dava dosyalarında tarihi yeni olan bu karardan da faydalınalabilir.
 
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin  29.04.2013 E.2011/7529 – K.2013/12802 sy kararına konu olan olaylarda; Davacı, ihale süresinin bitimi ve davalı işverenin yeni ihaleyi alamadığından iş sözleşmesini haksız olarak feshettiğini iddia ederek kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin ve fazla çalışma ücret alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir. 
 
Kararı inceleyen Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'ne göre; İşyeri devrinin iş ilişkisine etkileri ile işçilik alacaklarından sorumluluk bakımından taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
 
Dairenin Kararında da açıkça vurgulandığı üzere İşyeri  devrinin  esasları  ve  sonuçları  4857  sayılı  İş  Kanununun  6 ncı maddesinde düzenlenmiştir.

Sözü edilen hükümde, işyerinin veya bir bölümünün devrinde devir tarihinde mevcut olan iş sözleşmelerinin bütün hak ve borçlarıyla devralan işverene geçeceği öngörülmüştür.

Devir tarihinden önce doğmuş ve devir tarihinde   ödenmesi gereken borçlar açısından, devreden   işverenle   devralan işverenin  birlikte  sorumlu  oldukları  aynı  yasanın  üçüncü  fıkrasında  belirtilmiş, devreden işverenin sorumluluğunun devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlı olduğu hükme bağlanmıştır.
 
Yargıtay'a göre İşyerinin devri işverenin yönetim hakkının son aşaması olup, işyeri devri çalışma   koşullarında   değişiklik   anlamına   da   gelmez.   Dairemizin   kökleşmiş kararlarına göre işyeri devri işçiye haklı nedenle fesih hakkı tanımaz. İşyeri devrinin çalışma  koşullarını  ağırlaştıran  bir  yönü  olup  olmadığı  belirlenmelidir  (Yargıtay 9.HD. 27.10.2008 gün 2008/29715 E, 2008/28944 K.).

Bu  açıklamalar  ışığında,  iş  hukukunda  işyeri  devrinin  işçilik  alacaklarına etkileri üzerinde ayrıca durulmalıdır.

İşyeri devri halinde kıdem tazminatı bakımından devreden işveren kendi dönemi ve devir tarihindeki son ücreti ile sınırlı olmak üzere sorumludur. Bu sorumluluğu bir süreye bağlı değildir. Zamanaşımı içerisinde işçi, önceki işverenden kıdem tazminatını talep edebilir. Ancak devreden işveren veya işverenler bakımından kendi dönemleri ve devir tarihindeki ücret ile sınırlı sorumluluk belirlenmelidir.  

Feshe bağlı diğer haklar olan ihbar tazminatı ve kullanılmayan izin ücretlerinden  son  işveren  sorumlu  olup,  devreden  işverenin  bu  işçilik alacaklarından herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

İşyerinin devredildiği tarihe kadar doğmuş bulunan ücret, fazla çalışma, hafta tatili  çalışması,  bayram  ve  genel  tatil  ücretlerinden  4857  sayılı  Kanunun  6 ncı maddesi uyarınca devreden işveren ile devralan işveren müştereken müteselsilen sorumlu olup, devreden açısından bu süre devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlıdır. 

Somut olayda; davalı avukatı davacının ihaleyi yeni alan işveren nezdinde çalışmaya  devam  ettiğini  savunmuştur.  Davacıya  ait  hizmet  döküm  cetvelinde 31.03.2010 tarihinde SSK çıkışı bildirilen davacının 01.04.2010 tarihinde yeni bir işveren nezdinde çalışmaya başladığı anlaşılmaktadır. Mahkemece davacının yeni işe başladığı işyerinin ihaleyi alan alt işverene olup olmadığı araştırılarak davacının asıl işveren nezdinde çalışmaya devam ettiği anlaşıldığı taktirde davacının iş akdi devam ettiğinden, feshe bağlı kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin alacağının reddi gerekeceğinin düşünülmemesi hatalıdır.

———————–—————————————————————————————————————————————————————————————

SONUÇ

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 2013 tarihli kararında da açıkça yazıldığı üzere;

1- İşyerinin devri, işçiye sözleşmesini fesih için bir hak vermez

2- Devir halinde kıdem tazminatından önceki işveren zamanaşımı süresi içerisinde sorumludur. Ancak sorumluluğunun sınır kendi yanında çalıştığı süre ve işçinin devir anındaki son ücretine göre belirlenir. Devralan ise devir ile bu alacakları üzerine aldığından zamanaşımı süresi içerisinde sorumludur. 

3- İhbar tazminatı ve yıllık ücretli izin haklarından devreden sorumlu değil, devralan sorumludur.

4- Devir anına kadar işleyen ücret, fazla mesai,hafta tatili ve genel tatil ücretlerinden devreden işveren devir tarihinden itibaren 2 yıl süresince sorumludur. Devralan ise devir ile bu alacakları üzerine aldığından zamanaşımı süresi içerisinde sorumludur. 

            Av. Eren Evren

             Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

27 yorum

  1. Merhaba eren bey ben devlet hastanesinde 8 senedir şirket elamanı olarak çalışıyordum Ben dogum iznindeyken devletin verdigi o 4 aylık dogum izninin içinde ihale degişiyor şirket işten tüm personeli çıkartıp yeni şirket alıyor ve beni yeni şirket almadı ben mahkemeye versem kazanırmıyım lütfen beni aydınlatırmısınız teşşekkür ederim.

  2. Eren bey 2 yıldır bi firmada isci iken kamu kurumunda calisiyordum sirketim ihaleyi kaybetti ve beni 18 koduyla isten cikardi yeni gelen firma bizimle calis dedi 10 gunluk elemaniyim ama ayrilmak istiyorum istifa edersen haklarin odenmez kaybedersin diyorlar bilgi alabilir miyim

  3. Eren bey merhabalar sağlık bakanlığı na bağlı hastanede taşeron firma tarafından 10 yıldır teknisyen olarak çalışmaktayım.2018 yılında kadroya geçirildik.kadroya geçmeden önce 3 taşeron firma değişti ama çalışmaya devam ettim.2021 yılında başka kurumun sınavını kazanarak daimi işçi olarak sağlık bakanlığından ayrılacağım ve yeni işime başlayacağım.yeni işime başlamadan önce mecburi istifa edeceğim ve tazminat alamayacagım.Yeni işe başlayacagım kurum da kamu kurumu olduğundan 10 yıllık çalıştığım süre göz önüne alarak mı orada çalışmaya devam edeceğim hizmet birleştirmesi yapabiliyor muyum.Yoksa sağlık bakanlığındaki 10 yıllık çalışmamın karşılığından tazminatım yanacak aydınlatabilirseniz sevinirim

  4. merhabalar;
    x bir avm de taşeron firmaya bağlı güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.Bağlı olduğum şirket ihaleyi kaybetti.Yeni gelecek olan şirkette şartlar aynı olmasına rağmen devam etmek istemiyorum.Şirket ile avm kendi arasında anlaşıp tüm haklarımız avm olduğunu belırtmistir.Devam etmek istemememin sebebi de aldığım maaştan sigortamın yatmaması, yol parası olarak gösterilen bir miktar paranın market alışveriş kartına yatması .Bu durumda feshi hakkım bulunuyor mu kıdem tazminatımı alabilirmiyim.

    1. İhaleyi kaybeden taşeron şirket tarafından iş sözleşmeleri feshedilmediği takdirde ihaleyi kazanan diğer taşeron firmada işçiler iş sözleşmeleri uyarınca çalışmaya devam ederler. Bu durum iş yerinin devri kapsamında yer alır ve işçi açısından iş sözleşmesi kesintiye uğramaz. İşveren tarafından sigortasız işçi çalıştırılması halinde sigortasız çalışan işçinin iş sözleşmesi üzerinde haklı nedenle fesih hakkı saklı bulunmaktadır. İş sözleşmesi de kesintiye uğramamış olacağından haklı nedenle fesih tarihine kadar çalışılan süre hesabı tutarınca kıdem tazminatı talep edilebilir.

  5. Eren bey ben bir devlet hastanesinde şirket personeli olarak çalışıyordum bir yıldan fazla çalıştım ihale bitince yeni ihalede de personel sayısını bir kişi düşürdüler ve yeni ihaleyi de aynı şirket aldı. sözleşme bitiminde işten çıkarıldım kıdem ihbar yıllık izin vereceklerini söylediler çıkardıktan sonra sözleşme belirli süreli dediler sadece yıllık izin hakkını vericez dediler ben ihbar ve kıdem alabilir miyim.

    1. Belirli süreli iş sözleşmelerinin yapılabilmesi için kanun gereği belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşulların mevcut olması gerekmektedir. Bu sözleşmelerin yazılı yapılması bir zorunluluk olup haklı bir sebep olmaksızın zincirleme yapılamazlar. Bu kapsamda kanundaki gerekli şartları sağlamayan belirli süreli sözleşmeler geçersiz olacaktır.
      Yapılan işin ihale ile verilmesi objektif unsur için yeterli olmayıp devlet hastanesinde çalıştığınız şirketin ihale süresi sona ermesine rağmen iş yapılmaya devam ediliyorsa sözleşmeniz belirli süreli olarak kabul edilecektir. Bu sebeple kıdem ve ihbar tazminatınızın ödenmesi gerekir.

  6. eren bey sağlık sektöründeyim bizim şirketin ihale süresi bitiyor ve ihaleyi başka şirket alacak.
    büyük ihtimalle biz ise işsiz kalacağız.
    şu anki şirketimiz bize tazminat ödemek zorunda mı değil mi

  7. Eren bey benim şöyle bir sorum olacak şirketimiz yeni proje almış bu proje yapım aşamasında yani inşaat halinde iken almışlar ben bu şirketin başka projesinde çalışıyordum 2012 senesinin 2 ci ayından beri başka projedeydim 2016 nın 11 ci ayında işten çıktım 1 hafta sonra tekrar işe girdim bu yeni acılan projeye gönderdiler inşaat halinde iken çalıştık 2020 de fiyat konusunda anlaşamadılar bu firmada ilkdefa çalışanlar projede kaldılar yönetim burakmadı atama gelenler ise kendi şirketimizle başka projeye gidecekler peki giriş çıkış yaptım diyorlar sen eski elemansın sende başka projeye gideceksin bu doğrumu acaba

  8. merhaba eşim altı senedir taşarön firma işçisi olarak bankada çalışıyor.Çalışmış olduğu eski şirket ihaleyi kaybetti.Yeni gelen şirket aynı personel ile çalışmaya devam ediyor.Eşim aynı bankada çalışmaya devam ediyor.Eşim eski ihaleyi kaybeden şirketten tazminat talep edebilir mi.Teşekkürler

  9. merhaba.soracağım soruyu kamu kurumu(kit) açısından değerlendirmenizi rica edicem
    a kit kamu kurumu temizlik ihalesini b alt işveren şirketine ihale etti ihale süresi(2 yıl) bitti ve yeni ihaleyi c alt işveren şirketi aldı.
    Şimdi altişveren işçisi x, temzilik işçisi olarak b şirketinde çalıştı yeni ihaleyi c aldığı için aynı işini c şirketinin elemanı olarak yapmaya devam ediyor.
    üst işveren a kurumu x işçisi için b şirketinden kendi dönemine ait (2 yıllık) kıdem tazminatı vb işçilik alacaklarını ödemesini talep edebilir mi edeblirse bunun kanunen dayanağı nedir?
    bunu şu yüzden soruyorum bir taşeron işçi emekli olana kadar 10 dan fazla şirketle çalışmış oluyor en son emekli olurken son şirketi tazminatını ödemiyor.kişi dava açıyor ve mahkemeler üst işveren olarak kamu kurumunun ödemesine hükmediyor.üst mahkemeydi şu bu derken faiz vb bir sürü artış oluyor.her birim açısından müthiş bir iş artışı ve ilgili şirketelere rücu süresi başlıyor.tabi çoğu şirket tozolmuş oluyor.cevabınızı ilgiyle bekliyorum saygılarımla

  10. Hocam ben 13 yıldır bir kamu kuruluşu olan bir k.i.t. Kiralık Araç şöförüyüm ihalemiz yaklaşmaktadır. Şayet ihaleyi yeni bir şirket alır da bizi çalıştırmassa ne yapabilirim.

  11. merhaba evren bey.ben taşoron işçisiydim müdürümle ufak bir münakaşadan sonra işimi bırakıp gitmemi istedi fakat ben işimi bırakmayacağımı söylememe rağmen şirket beni 09.09.2015 yılında 24. maddeye göre işten çıkartılar . ben bu durumda haklarımı talep etmeme rağmen ne tazminat nede işsizlik maaşı alabildim mağdur oldum.iş mahkemesinde dava açtım ve davayı geçersiz fesihten kazandım .işe iadem oldu almadıkları taktirde bütün yasal haklarımı alabileceğimi…ama şirket temyiz karaına gitti.şu an 28.04.2016 tarihinde yargıtaya gitti
    benim merak ettiğim şu .çalıştığım şirket değişmiş yani kurum ihaleyi başka şirkete vermiş.benim dava aleyhime sonuçlanması halinde benim haklarımı kim ödeyecek. eski şirketmi yoksa şu anki şirket mi?birde bu davam ne zaman sonuçlanabilir tahmince ..adalet yerini bulacakmı acaba….

  12. Evren bey: Çalıştığım firma ihaleyi kazanamadı. Yeni firma bizimle çalış diyor ancak eski firma seni bırakmam benimle çalışmaya devam et yoksa tazminatını alamazsın diyor. Eski firma sıkıntılı maaşlarımızı bile düzenli ödemiyordu. Yeni firmada işime devam etmek istiyorum ancak devir yapmadıkları için yeni giriş yapacaklar eski firma ise ne beni nerede çalıştıracağı ile ilgili bir cevap veriyor ne de bilgi. Sadece işin bittiği için bana tazminat ödememek için benim kendiliğimden ayrılmam için böyle bir yola başvuruyor. Ben eski firmamla gitmek zorundamıyım çağrısını reddedebilirmiyim yeni firmada devam etsem hak kaybım olurmu. Teşekkurler.

    1. Eski firmanız yasal olarak sizi başka bir projesinde görevlendirebilir. Ancak size niteliklerinize uygun ve çalışma şartlarınızda değişiklik yapmayacak bir iş vermek zorunda.böyle bir iş veremez ise iş akdinizi 24.madde uyarınca haklı feshedip kıdeminizi alabilirsiniz. Bu kıdemin ödenmesinden ihaleyi veren şirket de sorumlu olabilir

  13. Merhaba Evren bey ben ozel  guvenlik sirketinde 2007yilinda ise basladim.ise basladigim guvenlik firmasinin farklii projelerinde calistim.

    26.11.2014 yilinda yine bu calistigim sirketin banka projesinde gorev yapmaya basladim.fakat 01.01.2016tarihinde banka ozel guvenlik hizmet isini.baska bir ozel guvenlik sirketine verdi.bizide yeni devir alan firmaya bankaya gecis tarihigi olan 26.11.2014yani bankada calismaya basladigim tarih itibariyle haklarimin yeni devir alan sirkete devir oldugunu.bundan onceki yani banka doneminde ki eski firmanin ilk ise basladigim tarih olan 2007 yilindan2014 yilina kadar olani tazminat hakkimi eski sirketten talep etmemi soyluyolar eski sirkette biz sizi butun haklarinizla 2007 yilindan ilk ise bizde basladiginiz tarih itibariyle devir ettiklerini soyluyolar.yeni isveren haklarimizi bankada calismaya basladigimiz tarih itibariyle devir alindigini soyluyolar..bu durumda benim ve benim gibi durumumda olan arkadaslarimiz ne yapa biliriz biz bu durumda bankada calismaya basladigimiz tarihten onceki kidem tazminati hakkimizi eski devir eden firmadan talep edebilirmiyiz veya bizim burda herhangi bir hak kaybina ugramamiz soz konusu olurmu…veya bu gibi hak kaybini onlememiz icin ne yapa biliriz…ilginiz icin simdiden tesekkur ederiim..

    1. İş Kanununa göre devralan şirket işçilerin tüm haklarından mesuldur. Yani; yeni şirketiniz 2007-2016 sorumludur. Eski şirketiniz 2007-2014 arası dönem için sorumludur. banka ise 2014 ve sonrası için sorumludur.

      Sonuç olarak; Yeni şirketinizden tüm haklarınızı talep edebilirsiniz.

  14. 2 seneden beri güvenlik olarak bir şirkette çalismaktayim.şirketimiz ihaleyi kaybedip baska bir Sirkete devir vereecektir.
    Bizlerde yeni gelecek olan şirkette çalışmak zorunda kaliyoruz.
    Tazminat hakkına sahip oluyormuyuz oluyorsak yeni şirkettenmi yoksa eski sirkettenmi yada iş verendenmi haklarimizi ariyalim..Saygilarimla hocam şimdiden teşekkür ederim.

    1. İşyerinin değişmesi sizin için fesih sebebi değildir. Yeni işvereninizde eski işvereniniz ile aynı şartlarla çalışmaya devam edebilirsiniz. Yeni işveren çalışma şartlarını değiştiremez. Çalışma şartları değişirse fesih hakkına sahip olursunuz. Eski işvereniniz devir tarihine kadar olan haklarınızdan yeni işveren ile birlikte sorumludur

      1. Devlet kurumunda çalışıyorum hersene ihale oluyor şuan çalıştığım şirket 1 yıllıdır çalıştığım şirket ve memnun değilim bu ihalede tekrar aynı şirket aldı ve şartname değişti %5 zam dı geçen sene bu sene %3 düştü ben tazminatımı alıp çıkmak istiyorum alabilirmiyim. Teşekkürler

  15. Selamlar … oncelikle yeni kadro aldgim is yerinde 5kisi ekip olarak calisiyoruz basimizda bir kisi amir statsunde yani calisan 4kisi var. Lakin askerlik gbi muamele goruyorz  eski isci rahat edck yeni gren isci ezilecek. Bu sekil olmasi dogrumu ? Yanimdaki arkadas bnle ise grmsti onla aramada sorun vardi bu ucgun surdu surat yaptim ama bunu ustune alan eski calisanlardan bana argo knusmalar ve tavirlar kndini amir saniyor zaten calismiyor yalakalik diz boyu bn is yaparkn diger ise bakayim die bnm kolumdn cekelerek sanki kolyiz bn bu isi yapackmsm gbi zorla asgi indrmeye klkiyor birde vurmaya calisti ee vursaydi karsilik verirdim. Suan knuyu kapattlar ama icimde bir ubbe kldi ne yapmaliyim 

  16. İHALEYİ ASIL İŞYERİ İŞLERİN GEÇİKMESİ VE SÖZLEŞMEDEKİ ŞARTLARA UYULMADIĞINDAN İPTAL ETTİĞİNDEN YENİ ALAN TEŞERON FİRMA GEÇMİŞTEKİ ALACAKLARI KABUL ETMEDİ

    1. Nadir Bey, yeni alan taşeron firmanın kabul edip etmemesi önemli değil. Siz alacaklarınızı asıl işveren olan ihaleyi veren şirketten de talep edebilirsiniz. Kaldı ki, eğer kesintisiz bir şekilde hem yeni hem de eski firmada çalışmanız varsa, yeni firmanız da alacaklardan dolayı sorumlu olacaktır.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir