İŞE İADE KARARINDAN SONRAKİ SÜREÇ, KARARIN İCRASI, FAİZ, BOŞTA GEÇEN SÜRE VE İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATI HESABI

ise-iade-karari-sureci

ise-iade-karari-sureci

İşçi tarafıysanız işe iade davasını kazandınız ya da işveren tarafı olarak kaybettiniz. Peki bundan sonra ne olacak? Süreç nasıl işleyecek? Bu süreç, diğer işçi alacaklarına göre farklılık arz ettiğinden dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır.

Öncelikle belirtelim ki İşe İade Davaları temyizi kabil kararlardan ve kesinleşmeden icraya konulamamaktadır. Ancak Yargıtay’da öncelikli işlerden olduğu için, diğer iş davalarından çok daha erken görülmektedir.

Kararın kesinleşmesi sonrası süreci, başlıklar halinde özetlemeye çalışacağız.

İşe İade Kararından Sonra İşe İade İstemi :

Kesinleşmeden itibaren 10 işgünü içerisinde işçinin yazılı olarak (noter vasıtasıyla en sağlıklısı) işverene işe başlamak istediğini bildirmesi gerekmektedir. İşveren de işçiyi bir ay içerisinde işe kabul etmek zorundadır. İşveren işçiyi ya işe iade almazsa ne olur ?

ise-iade-karari-sureci-2

İşe İade Davalarında Boşta Geçen 4 Aylık Ücret :

İşe iade davaları bir eda davası olmayıp, hukuki niteliği itibari ile tespit davalarıdır. İlamda belirtilen boşta geçen 4 aylık ücret de tespit niteliğindedir. Yargıtayın son kararlarına göre, İşe İade başvurusu yapmayan veya İşveren davet ettiği halde işe gitmeyen işçinin davası samimi olmadığından, daha önce Mahkemece hükmedilmiş olsa da, işçinin boşta geçen süre ücretini alamayacağına hükmedilmiştir.

Boşta Geçen Süre ücreti ancak karar kesinleştikten ve işe iade başvurusu yapıldıktan sonra ilamsız takibe konu olabilir. Faiz, en yüksek mevduat faizi olarak işe iade başvurusundan itibaren işler.

Boşta geçen 4 aylık ücretin hesabında, işçinin işe alınmadığı tarihte emsal işçilere verilen ücretinden hesaplama yapılır. Ayrıca çalışmış olsaydı alacağı yol parası, yemek parası gibi ek ödemeler dahil edilir. Ancak çalışma yapmasına bağlı olarak kazanabileceği prim ve fazla mesai ücretleri hesaba dahil edilmez.

ise-iade-karari-sureci-3

İşe İade Davalarında İşe Başlatmama Tazminatı :

İşçi, kararın kesinleşmesinden itibaren 10 gün içerisinde usulüne uygun işe başlama talebinde bulunduğu halde, işveren işe başlatmadığı takdirde, işverenin işe başlatmama tarihi, iş akdinin fesih tarihi olarak kabul edilir ve  işçinin kıdemi oranında İşe Başlatmama Tazminatı hakkı Doğar (Bu tazminatın nasıl hesaplanacağını, sitemizde yayınlanan 26.05.2013 tarihli makale içeriğinde bulabilirsiniz)

Bu tazminat da ancak ilamsız icraya konu olabilir. İşbu tazminatın muaccel olduğu tarih, işverence davacı işçinin işe başlatılması gereken bir aylık sürenin bitimi olsa da işveren açısından bir temerrüt oluşturmayacağından, faiz başlangıcı ancak icra ya da dava tarihinden itibaren olacaktır.   Yargıtay 9 H.D.’nin 2006/1378 E. 2006/7068 K. Nolu kararının ilgili kısmı şöyledir;                 “ Mahkemece, davacı işçinin işe başlatmama tazminatı isteği için, işe iadeye dair başvurunun ardından bir aylık işe başlatma süresinin bittiği tarihten itibaren faize karar verilmiştir. Gerçekten adı geçen tazminatın muaccel olduğu tarih işverence davacı işçinin işe başlatılması gereken bir aylık sürenin bitimidir. Ancak anılan istek yönünden faize hak kazanabilmek için işverenin ayrıca temerrüde düşürülmesi gerekir. Davacı işçi işe başlamak için işverene gönderdiği ihtarnamede bu yönde bir beyanda bulunmuşsa da, ihtarnamenin tebliği anında işverenin böyle bir tazminatı ödeme yükümlülüğü doğmamış olmakla bahsi geçen ihtarnamenin temerrüt oluşturduğundan da söz edilemez. Belirtmek gerekir ki, ancak muaccel olan alacaklar yönünden borçlunun temerrüde düşürülmesi mümkün olabilir. Bu nedenle işe başlatmama tazminatı için dava tarihinden itibaren faize karar verilmesi gerekirken, bir aylık işe başlatma süresinin bitiminden itibaren faiz yürütülmesi hatalı olmuştur

İşe Başlatmama tazminatı Gelir Vergisinden istisna olup sadece damga vergisi işletilecektir. Bir tazminat olduğu için faiz oranı yasal faizdir.

ise-iade-karari-masraflar

İşe İade Davalarında Yargılama Gideri Vekalet Ücreti:

İşe iade davalarında maktu vekalet ücretine hükmedilir. İşe iade kararında hükmedilen ilam vekalet ücreti ve yargılama gideri ilamlı icraya konabilir. Ancak İşe İade Davasında hükmedilen vekalet ücreti ve yargılama giderinin kararın kesinleşmesinden sonra mı yoksa hemen mi icraya konabileceği bizce tartışmalıdır. Yargıtay 12.Hukuk Dairesi’nin 13.03.2007’de vermiş olduğu bir karara göre; İşe İade Davalarına ilişkin kararların kesinleşmeden sonra icraya konulabileceğine dair bir hüküm bulunmadığı için Vekalet Ücreti ve Yargılama giderleri için de kesinleşmenin beklenmesine gerek yoktur.

Yargıtay 12.Hukuk Dairesi burada Yargıtay’ın iş hukuku davalarına bakan diğer dairelerinden farklı düşündüğü açıktır. Yargıtay’ın İş Hukukuna bakan daireleri İşe İade Davalarının bir tespit davası niteliğinde olduğu ve eda hükmü vermediği gerekçesi ile icraya konulabilmesi için kesinleşmesinin beklenmesi gerektiğini düşünüyor. Bu sebeple de ilamdaki esas talebin kesinleşmesinin beklenmesi gerekiyorsa fer’ilerinin de kesinleşmesinin beklenmesi gerekli olur diye düşünüyoruz

İşe İade Kararı ile Kıdem, İhbar ve Diğer İşçilik Alacakları

İşten çıkartma sırasında işçiye işçilik alacakları ödenmemişse, işe başlatmama tarihi iş akdinin feshi tarihi kabul edileceğinden, bu tarihten itibaren bu alacaklar da talep edilebilir.

Kıdem ve İhbar tazminatının hesabında, çalışma süresine fesih tarihinden itibaren 4 ay daha ilave edilir. Ancak Kıdem Tazminatı tavanının hesabında işverenin işe iade talebini kabul etmediği tarih dikkate alınır. Daha önce ödenen bir kıdem ve ihbar tazminatı varsa, işçiye yeni hesap sonucu oluşacak fark ödenir.

İşe iade kararı sonrası izlenecek süreç iyi takip edilmediğinde birçok kişi için hak kaybına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple, bu sürecin hem işçi hem de işveren tarafından çok iyi bilinmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.

Avukat ve Arabulucu

Yüksel Okyay Evren

             Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

72 yorum

  1. Anlayamadım..4 aylık boşta geçen süre ücreti..yeniden işe başlatıldıgim 2019 in maaşındanmi hesaplanır..yoksa işten çıkarıldığım yılın maaşındanmi..? Eğer işten çıkarıldıgim tarihten ise. Hiç birşey değil..ki büyük haksızlık ..aradan 4 yıla yakın zaman geçmiş. 😁

  2. Merhabalar ben işe iade davamı kazandım istanaf kararımda çıktı yargıtaya gitti dosyamız ondan da geçtik ne işe aldılar ne para ödediler haciz yoluna başvurduk hacize de cevap vermediler sonrasında arabuluculuk basvurusu yaptık şirket davaya gidilmesini tekrardan istedi..Bu açılması gereken dava nedir ve yartgıtay kararına itiraz edilebilinir mi? Ve bu açılacak dava ne kadar sürecek? Ne gibi bir süreç bizi beklemekte.Para almama gibi bir durumumuz varmı? Teşekkürler

  3. Boşta geçen ,4 aylık çıplak maaş olarak ödenir. Artık sitene gire 4 ile 8 ise başlatma ücreti ödenir burdaki ücret yeni use giriyormuş gibi en son çalışan senin kideminle aynı kişinin maaşı üzerine yol yemek ve özel sigirta gibi brüt olara bunlarda eklenir 5 maaş da burdan alırsın. İhbar kidemde bu ücrete göre ödenir. Benim de ise iadem var 2.5 yil oldu ilk red olmuştu istinafa gittim orda karar bozuldu. Şu anda ilk duruşmaya girdim ,3 Şubat’ta bitebilir inşallah kazanacam avukatsiz devam ediyorum .

    1. Anlayamadım..4 aylık boşta geçen süre ücreti..yeniden işe başlatıldıgim 2019 in maaşındanmi hesaplanır..yoksa işten çıkarıldığım yılın maaşındanmi..? Eğer işten çıkarıldıgim tarihten ise. Hiç birşey değil..ki büyük haksızlık ..aradan 4 yıla yakın zaman geçmiş. 😁

    2. Merhaba,
      Mehmet bey bende işe iade davasını kazandım.ise almadılar tazminatı da ödemiyorlar icraya gittik takibi durdurdular bundan sonra arabulucuya gitmem lazım mı? Takibi durdurma için iptal davası açılmalı diye biliyorum.konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim bende avukatsız devam etmek istiyorum.Mahkemeyi kazandım alacağımı vermiyorlar avukat tekrar arabulucu sonra tekrar dava diyor genel vekaletname istiyor yeni bundan sonraki süreç zor mu?Kendim halletmek istiyorum. Yardimci olursanız sevinirim.

  4. Bu soruma yanıt verecek varmı..işe iade davasını kazanıp işe iade edilen yani ise tekrar alınan işçiye 4 aylık boşta geçen süre ücreti odenirmi ? Bunu soruyorum çünkü internette karmaşa var..bir yanda ödenir..bir yanda işe başlatmama tazminatı şeklinde makaleler görüyorum.. Benim bildiğim başlatsada baslatmasada is verenin boşta geçen süre ücretini ödemek zorunda olduğu..

  5. İcraya verdiyse o borcu odeyecen,ödedikten sonra icradan kaldirtacan sen de kazandıktan sonra icraya verecek aynı süreç onlar içinde başlayacak maalesef bunun dışında yapacak birşeyin yok .

    1. Ben zaten kazandım..önce redddilen dava istisnat makinesinin kararı ile bozuldu..karar değişip lehime dönüştüğü icin icralık birşeyde kalmadi..icra dairesi nın mahkeme kararını aldığı anda icra dosyasının fes edilmesi gerekmezmi.

    2. Siz sende kazandıktan sonra onları icraya vercen yazmışsınız.. bir üst mahkemede ( istisna) aynı davayı zaten kazandım. icraya önce reddilen davadan sonra vermişler..icra karşı tarafın avukAtlık ücretleri zaten. . Sonuç olarak kaybettikleri davada ben ne diye onların avukatlık ücretlerini odeyeyim :)) icra müdürlüğü nihai karar i gördükten sonra karşı tarafın avukatlık ücretlerini benden talep edemez. Çünkü kazanmışım

  6. Merhaba..Benim işe iade davam önce reddedildi..sonra istisnatta karar bozulup işe iade kararı cıktı .reddedilip sonra kazanılan davada karşı taraftan icra ya verilmistim..icra dosyasınin iptali gerekmezmi..yoksa ödemek zorundamiyim.ıptal olması gerekiyorsa nereye başvuru yapacağım..

  7. Davası red olanlar avukat tutupda kaybedenler eğer avukatının kotuyse safdusi bırakın kendinize güveniyorsanız dilekçeyi kendiniz doldurun ben öyle yaptım istinafta ilk mahkemenin kararı bozuldu dava bakırköy afliyesinde tekrar 16 aralikta gorulecek duanızı bekliyorum sonucu yazarım buraya

  8. Davayı red olduysa karşı tarafın avukat ücretini de oduyorsun. Kararda yazar şu kadar avukatlık ücreti eğer yatirnazsan icraya koyarlar benimde öyle oldu faiziyle icradan 2800 TL ödedim.

    1. Yanlış bilgi veriyorsun..davayi sonuç olarak kaybetmiş tarafa avukatlık ücreti filan ödeme zorunluğu yoktur..istisnat mahkemesinin kararını gözüne sokarsın..senden para alamaz..o icrayı kazandım diyerekten uyguluyor..üst mahkeme ise karari bozuyor..

    2. Sen ödemişsin..kazanırsan..ödediğin ücreti faizi ile geri talep edeceksin.ben zaten ödemedim..anlayamadigin bu galiba..

  9. Siz her soru sorana aynı cevabı vermişsiniz. İnsan bilgisi olduğu ve bu kadar teferruatlı bilgiye sahip olduğu konuda insanların merakını gidermez mi ?
    Dur tahmin edeyim ; Avukatıma sorayım demi ?
    Yuh Amk

    1. Yanlış bilgi veriyor.. 4 aylık maaş yatar diyor..bide ayrıca yeniden ise başlıyor gibi 4 daha yatar yazmış..artı icra yi yatıracan yazmış..ben davayi üst ve en son mahkemede kazanmışım..hadi kim benim maasimdan kesinti yapabiliyorsa yapsin..kesinti yapılmaz..icra önce red olunca olmuş..avukat efendi kazandım diye hemen icraya vermiş..ama sonuç kaybetmiş..bu durumda icra takibi nin geçerliligi olamaz..kesinti yapsalar bile geri alınır

  10. Merhaba işe iade davasını kazandım ama bir bankaya borcum var iade ücreti avukata yatacaktır alacağım ücrete hemen haciz gelir mi yoksa hızlı bir süreç olması sebebiyle direk avukatıma yatma olasılığı var mı,

    Birde iş verenim işe tekrar başlatmayacağını belirtti bu durumda alacaklarımı ne zaman ödemekle yükümlüler, yada ne kadar süre bekletebilirler.

      1. Merhaba bir şirkette çalışmaktaydım ve bedelli askerlik için tazminatımı alıp işten çıktım sonrasında noter aracılığı ile işe geri alım ihtarnamesi çektim ve cevap olarak sizi işe alacağız fakat şuan boş yer yok dediler ilk fırsatta değerlendirileceklerini söylediler benim öğrenmek istediğim ise bu süre yasal olarak ne kadar dır ayrıca ilk fırsatta beni alacaklarını söyleyip hala elaman almaları tarzında yapabileceğim bir şeyler var mıdır ? son olarak benimle beraber aynı durumlardan işten çıkan arkadaşlarıma direk 3 aylık maaşları yatırılıp işe alınmadı ben bu konuda tekim eğer yasal bir süre varsa yada bu konuyla alakalı daha farklı bir yol varsa aydınlatırsanız sevinirim.

  11. Ben davayı kazandım tebligat suresi de doldu bir ay ne zaman parayı yaptırmaları gerekiyo simdi is verenin keyfinimi bekliycez yoksa

  12. Merhabalar ben işten çıkarıldım ise iade davası açtım ve kazandım işveren ise iadeyi kabul etti ama nasıl çalışıcam bilmiyorum sorunlu oldu ayrılmam çünki şimdi geri gittiğim zaman ne kadar çalışmam gerekiyor peki orda belirli bir süresi varmı mecbur olduğum aydınlatırsanız sevinirim

  13. Işe iade mahkemem tam 2 sene sürdü bu durumda alacağım para ne kadar olur maaşım işten ciktigimda 2.200 tl idi gece vardiyası şu an 3.300 oldu ne kadar para alırım ise iadem kabul oldu hocam ama daha baslamdim

  14. mrhbalar bn a101 calisiyordum gecen ay butun magaza ekibi isten cikardilar avukata verdik davaci olduk arabulucu islemleri devam ediyor. peki ise iadeyi kqzandigimizdaki alcagimiz para ile ihbar kidem tazminati ayri oluyor degilmi

  15. Sayın site yöneticisi/avukat
    İşe iade davasını kazandım. Kesin karar sonrası kurum daveti ile işe başladım. Kıdem ve ihbar tazminatını iade ettim. 4 maaş tazminat aldım. Hesap mahsup edildi.
    Yaklaşık 1 hafta sonra yeniden işten çıkarıldım. Yeniden işe iade davası açtım…
    Davayı kazanmam halinde işe başlamam gerekebilir.
    Akış işveren istediği sürece devam mı edecek?
    Yaklaşık 2 yıl süren dava zarfında geçimimi sağlamak için başka iş buldum. Bu durumda yine şimdiki işi bırakmak zorunda kalırım.
    Burada hakimin takdir hakkı yok mudur?
    İşveren gönlü istediği gibi işçiyi mağdur edebilir mi?
    Sürekli işe çağırıp,çıkartabilir mi?
    Yasal düzenleme sanki dava 1 gün sürüyor gibi planlanmış ve işçi güçsüz konumda kalıyor.
    Kazanan tarafın seçim hakkı olmalı ki(işe başlama ve/veya tazminat alma) yargılama sonunda denge olsun.
    İşçi ile kurumun gücü aynı olmadığı için işveren işçiyi sindirmiş oluyor.

    saygılarımla
    Osman Saygın

  16. Selam aleykum iyi geceler 2 şubat 2017 de çıkışı kabul etmedigim halde bana noterle çıkış verdiler yani tek taraflı fesih yapıldı mahkemeye verdim kazandım yinemi 4+4 ceza ödeyecek firma saygılar

  17. işe iade davasını istinaf mahkemesinden kesin sonuc ile kazandım 06/07/2018 tarihinde avukatım aracılığı ile ihtarname yolladım 12/07/2018 tarihinde işverene teslim edildi.işveren banka oldugundan işe geri alım yapmayacak.işveren haklarımı ne kadar süre içerisinde ödemek zorunda?ihtarnamede avukatım 4 aylık ücreti 5 gün içerisinde ödeme talep etmiş işe iade karar süreci 1 ay oldugundan işveren 4+5aylık brüt ü ödemek için 1 ay bekleme hakkına sahip mi yoksa işe iade kararı verip vermemesinden bagımsız olarak 5 gün içerisinde sadece 4 aylık ücreti ödemek zorunda mı.konu ile ilgili yardımlarınızı rica ederim.syg.

    1. Merhaba,
      Mert bey
      İşe iade davam sizinle aynı süreçte ama bana mahkemeyi kazandığımız halde işe de almadı tazminatı da ödemiyorlar.icraya verdik icra takibini durdular şimdi ne yapmam lazım bilginiz varsa yazarsanız sevinirim teşekkürler

  18. Merhaba Avukat Bey,
    Bir devlet kurumunda taşeron firma altında çalışırken sözleşmemiz feshedildi ve işe iade davası açtım. Son mahkeme olan Yargıtay’da asıl işi yaptığımı ve kuruma iademi onayladı. Fakat genel müdür beni ve benim gibi işten atılan diğer arkadaşları almyacağını ve tazminat yatıracağını söyledi. Ama biz işe iademizi istiyoruz. Bu durumda yapacağımız bir durum kaldı mı? Genel müdüre tekrar dava açma söz konusu olabilir mi? (görevi kötüye kullanma vb..) Teşekkürler.

  19. Merhaba eşim ise geri dönüş davasını kazandı is veren ise iade almadı 4+4 haaaa karıni kazandı ilamsiz icrayi evragina notele gönderdik Merk ettiğim eşim bu haklarını ne kadar sürede alır şimdiden teşekkürler

  20. 11 ay çalıştığım taşeron firma gerekçe göstermeden beni işten çıkardı. İşe iade davası açtım kazandım karara itirazda edilmedi. İşe iade için başvuru yaptım ve yaptığımız tebligatlar muhtar tarafından alınmış. şirket resmi adresindeki ofisini boşaltmış, Piyasaya yüklü borçları olduğu bilgisi aldık. Şirket resmi olarak iflas etmemiş hala kayıtlarda aktif ve paraları da yok.ASIL işveren firmada mahkemem sonuçlanmadan 6 ay önce bu taşeron firma ile sözleşmesini fesih etmiş.Karşımızda muhatabın olmadığı,batık taşeron firma var ve Asıl iş verende bunun bu durumunu önceden gördüğünden bu firma ile sözleşmeyi fesih edip işi başka bir firmaya veriyor.
    -icraya gitsek ortada ne şirket ofisi ne mal varlığı ne de parası olan şirket ve şahıslar var?peki benim ihbar tazminatım,işten çıkmadan önce ödenmeyen bir maaş alacağım,boşta geçen süre içinde mahkeme tarafından kesinleşmiş alacaklarımı (4+4) nasıl alacağım?Ve hakkımı aramak için çıktığım bu yolda cebimden avukat ücretini kendim ödemiş olacağım. Bu gibi durumda devlet işçinin alacağını güvence altına alıyor mu?

    1. Bu konuda en iyi bilgiyi davayı takip eden avukatınız size verecektir. Ancak işe iade davasında asıl işverene de dava açılmış olması gerekli. Asıl işverene dava açılmış ise zaten asıl işvereninizde de sorumlu olacaktır.

  21. Ben ise iade davasini kazandim fakat avukatim dosyanin temize yargitay a gidecegini soyledi ordan karari beklicekmisiz ben bu dosyayi nasil takip edicem bu surecte bir hak kaybi yasamak istemiyorum ihbar ve kidem tazminatimi almadim bide bu var

  22. Merhabalar
    Babam 15 yılını verdiği iş yerinden haksız yere ve de üstüne kıdem, ihbar tazminatı verilmeden çıkarılmıştır. Babam işe iade davasını kazanmış olup 10 gün içerisinde iş yerine noterden işe iade dilekçesi yollamıştır. İş yeri 1 aylık süre içerisinde 4 aylık ve 6 aylık ücretini hesabına yatırmıştır fakat 1 aylık süre dolmak üzere işe geri çağrılmadı bu durumda diğer hakları için yeniden bir dava açmak zorunda mıdır yoksa iş yeri bu ücretleri dava açmadan ödemesi gerekir mi
    yardımcı olursanız bu konuda minnet duyarım.

  23. Merhaba ben işe iade davasını kazandım karşı taraf istinafa yolladı karar benim Leh’ime çıkarsa işe iade hesaplamasını asgari ücret bürütüne göremi hesaplanacak yoksa sigorta primine göre mi hesaplacak. Teşekkür ederim şimdiden

  24. Merhabalar
    ise iadeyi kazandim .ise baslamak icin avukatim tebligat gonderdi.isveren adres bildirerek baslayabilirsiniz dedi fakat adres eski isyerim degil ve adresde baska ilde idi buna istinaden adresin duzeltilmesi icin bir yazi daha gonderdik fakat bu surede 10 isgunu gectigi icin isveren itiraz ederek karara karsi cikti ve simdi 2.davayi acip hakkimi arayacagim buna istinaden gorev yerim ve ilim farkli il oldugu icin isveren samimi davranmadi icin hakkimi alabilecekmiyim rica etsem deneyiminizi paylasirmisiniz cok ihtiyacim var.

    saygilarimla…

    1. Eğer işten çıkartıldığınız dönemdeki işyeri hala devam ediyorsa veya aynı ilde ise evet işverenin daveti samimi değil diyebilirsiniz. Ancak işveren artık aynı ilde faaliyet göstermiyorsa o zaman size en yakın yer varsa orayı önermek zorunda

      1. Merhabalar
        Yukaridaki cevaba tesekkurler.Baska ilde ise iade yaptiklari icin ise basvuru yapmadik iyi niyet olmadigi icin buna istinaden sirkete noter araciligi ile duzeltilmesini istedigimiz yazi gonderdik ve icra baslattik sirket haklarimi avukatimin hesabina yatirmis fakat itiraz etmis karara bundan sonraki surec icin deneyiminizi paylasirsaniz sevinirim sizi saygi ile takip ediyorum basarilar dilerim ve donusler icin tesekkurler

  25. Merhaba,

    İşe iade davesını kazandım ve yargıtay onadı. E devlet’ten bakarak yargıtay onamasını gördüm ve işe başlama dilekçesini kuruma ilettim. Fakat kurum kararın tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içerisinde başvuru yapılmadı, süreç başlamadan önce başvuru yapıldı gerekçesiyle işe iade tazminatımı ödemiyor. Benim başvurum 10 günlük süreç başlamadan önce başvurulmuş olarak değerlendiriliyor. Bu durumda nasıl yola devam etmeliyim. İcra takibi mi başlatmalıyım, yoksa alacak davası mı açmalıyım?

  26. Merhaba 12.12.2014 de açtığım işe iade davasını kaybettim.
    3 yıldır çalışıyordum.
    Avukat Beyde bana tazminat açarsanız da kazanma şansınız pek yok diyor.
    Bu benim kazanılan hakkım değil mı.
    Sizlerden yardım istiyorum
    Teşekkür ederim.

  27. Meraba tosoren bi firmada 2 yil kadar bir süre calismisligim vardı üzerimë atılan bir suçlama dan dolayi 4 ay ceza evinde yattım ve sözleşmeli çalıştığımız icin yeni sözleşme tarihinde ceza evinde oldugum icin işime son verildi yalnız benim mahkeme m sonuclanlamadigi için işyeri benden suçsuz olduğuma dair bir belge ile başvuru yapabileceği mi soyluyo bana bu konu ile ilgili yardimci olurmusunuz Teşekkürler. .

  28. slm işe iade davasını kazandım firma istinaf a yolladı tekrardanmı görülecek benim dosya ve ne zaman belli olur sonuç iş yok mağdurum vallaha

  29. merhabalar ,
    23.mart.2015 tarihinde işe iade davası açtım ..İşe iade davasını kazandım . 30 eylül 2016 da karar çıktı. davalı taraf temyiz etti ..istinaf mahkemeleri bakacak diyorlar..istinaf mahkemesi , şimdiye karar işe iade ile ilgili bir karar verdi mi ? Yargıtay dan daha hızlı bir şekilde karar verecek diye düşünüyorum..Sizin fikriniz nedir?
    İlk derece mahkeme , işe iade olmaz ise 4+6 ay tazminat ile diğer alacaklar diye karar vermiş ..haksız fesih yaptıklarında kıdem ve ihbar tazminatı almamıştım..istinaf mahkemesi kararı onayladığında bu tazminatlara da hak kazanacak mıyım?
    Çok teşekkürler şimdiden

      1. teşekkürler ..peki istinaf mahkemelerinin onay süreci hakkında bir öngörünüz var mıdır? Ne kadarlık bir sürede karar verirler?

  30. merhabalar,işe iade istemli davamı kazandım ve gerekçeli kararda çıktı kesin karar bana mahkeme tarafından tebliğ mi edilecek,tebliğ edilecekse ne kadar sürer?şu anda yapmam gerekenler nelerdir,iş yerine işe başlatması için başvuru yapmam gerekiyor mu?iş yerinin bana ulaşması mı gerekiyor? kazım

      1. Sayinavukatim ben 2009 2010 2011 nisanayinakadar çalıştım 2010 çaliştimyerden acile kaldırdılar amaliyat geçirdim bunun üzerine işaddim fes oldu sebep banagöre hafif işolmamasi hafif işçoktu büyük şehir belediyesi işiyademi kazandım 2012de 4+4 madiriyetlerimi verdiler ben meslekhastali davami açmadim bu gelen kadromdanda oldum ve madur kaldım haklarım ney kadromu istiyorum yargitayami dava açmam lazim saygilar

  31. 07/07/2015 de işe iade davası açıldı avukatım mahkemeyiz kazandığımızı fakat şirket avukatının dava dosyasını temyize gönderdiğini söyle yaklaşık 3 ay gibi bir zaman geçti ama haber yok beklemeye devam mı etmem gerek? Üstelik izin paralarımı ödemediler ihbar tazminatımıda maaş gibi göstererek yatırdılar yasal olarak haklarımı yada haksız yere çıkarıldığım işimi geri istiyorum ne yapmam gerek

  32. Işe iadeyi kazandım 4+4 ve diğer haklar ödenmesi yazıyordu kararda.Ancak sadece kuru 4+4 ödendi.Avukatımda uğraşmıyor telefonları bile zar zor açıyor diğer haklar icin ne yapmalıyım. Sefer KARASU

    1. Sefer Bey, 4+4 dışında hangi haklarınız ödenmediğini düşünüyorsunuz ? İş akdinizin feshinde kıdem tazminatı ve diğer alacaklarınız ödendi mi ? Normalde iş akdinizin feshi anında kıdem,ihbar,yıllık izin vs haklarınız ödendi ise, işe iade kararı ile 4+4 maaş hakkınıza ilaveten kıdem tazminatı farkı doğar.

  33. İşe iade yı kazandım ve aynı işyerine geri döndüm çalışıyorum ama benim hak kazandigim mahkeme kararında belirtilen mahkeme masrafları avukat masrafları ve 4 aylık ücretler odenmiyor bende isteyemiyorum tekrar bi açık arayıp işten atarlar diye çok ta memnun değilim işimden ne yapmalıyım başka tazminat haklarım varmı nasıl alabilirim .. Teşekkürler

    1. İşten çıkarken Kıdem ve İhbar Tazminatı aldıysanız, o tazminata mahsup etmişlerdir. Ancak bu durumda bir daha işten çıkartırlarsa o zaman tekrar kıdem tazminatı alabilirsiniz.
      Mahkeme masrafları ve avukatlık ücretini, muhtemelen avukatınız icra takibi ile tahsil etmiştir.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir