İSTİFA EDEN İŞÇİSİNE İHBAR SÜRENİ KULLAN DİYEN İŞVEREN’İN DAHA SONRA BU HAKKINDAN İŞÇİNİN RIZASI OLMAKSIZIN VAZGEÇEMEYECEĞİ

istifa-bildirim-suresi

 

istifa-bildirim-suresi

Türk İş Kanunu işçi lehine hükümler düzenlerken genellikle işçinin iş ilişkisinin ve işin devamlılığına ilişkin işçiyi koruyan düzenlemeler getirirken İşveren’in de işi yönetim hakkı olduğunu Kanun maddelerine yansıtmaktadır.

İşte tam da buna uygun bir konu olarak iş sözleşmesini tek taraflı olarak sonlandırmak isteyen işçi ve işveren için işçinin çalışma sürelerine uygun olacak şekilde “ihbar süresi” kavramı İş Kanunun’da düzenlenmiştir.

İşçi istifa ettiğinde İşveren’in işi yönetmekte ve devam etmek zorlanmaması için işçi’yi ihbar süresi kadar daha işyerinde çalıştırma hakkı bulunmaktadır.

Ancak İşverenler bu haklarını kullanırken çok dikkatli olmalıdırlar, eğer sonradan istifa eden işçiye; örneğin;

  • “ihbar süren 52 gün, sen istifa ettikten sonra 20 gün çalıştın bu bize yeter, gidebilirsin”

Demeleri ve işçinin

  • “hayır,  ben buna rıza göstermiyorum, ben 52 gün çalışacağım diye plan yaptım, şimdi bana bunu söylemenizi kabul etmiyorum”

Demesine rağmen

  • “artık sen işe gelme nasılsa istifa ettin”

Demek iş sözleşmesinin İşveren tarafından feshedildiği şeklinde Kanunen yorumlanacak ve işçiye işe iade davası açmak başta olmak üzere kıdem tazminatı ve kalan ihbar ücretini talep etme hakkı sağlayacaktır.

SONUÇ:

  1. İşverenlerin istifa eden işçinin ihbar süresinin kullanımı noktasında süreye ve kullanıp kullandırtmamaya iyi karar vermeleri gerekmektedir.
  2. İşveren ihbar süreni kullan der ise bu beyanı ile artık ihbar süresi bitinceye kadar bağlıdır ve işçinin rızası olmaksızın bu beyanından vazgeçemez. İşçinin rızası olmaksızın vazgeçmesi iş sözleşmesinin işçinin istifası ile değil, işverenin feshi ile sona erdiği şeklinde yorumlanacaktır.

 

 

İstanbul, 20/06/2014

Av. Tuğçe ZEREN BASKIN

1 yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir