İflas Eden İşverene Karşı İşe İade Davası

İşe iade davası açıldıktan ve mahkemece işe iade kararı verilip bu karar kesinleştikten sonra iflas eden işverene karşı açılan işe iade davasının akibeti ne olacaktır ? Tabi burada toplumda bilinen kavramı ile iflas ve batmaktan bahsetmiyoruz. Teknik Hukuk açısından iflas etmekten bahsediyoruz.

Teknik anlamda iflas bir borçlunun hakkında açılan iflas takibinden doğan borcunu ödememesi veya iflas ertelemesi talebinin kabul edilmemesi sebepleri ile doğabilir.

İşverenin teknik olarak iflas etmesi halinde işe iade davası açan işçilerin durumları ne olacaktır ?

Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin 03.05.2013 tarih ve 2013/5832 E ve 2013/9485 K sy dosyasına konu olan olayda bu durum tartışılmıştır.

Karara konu olan olaylarda; davacı iş akdinin haksız ve geçersiz sebeple feshedildiğini iddia etmiş, işveren de davacı işçinin üç gün ardarda devamsızlık yaptığını savunmuştur. Yerel mahkemece davacı işçinin işe iadesine karar verilmiştir.

Yargıtay kararında ise;

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 191. maddesi gereğince iflasın açılması ile müflisin iflas masasına giren hak ve malları üzerindeki tasarruf yetkisi kısıtlandığından masa ile ilgili davalar hakkındaki dava takip yetkisi artık müflise değil iflas idaresine aittir. Nitekim, 2004 sayılı Kanun’un 194. maddesinde de iflastan önce açılmış olup da devam eden müflisin gerek davacı, gerek davalı olarak taraf bulunduğu hukuk davalarının iflasın açılması ile ( acele haller hariç ) duracağı hüküm altına alınmıştır. Bu durumda, hakkında iflas kararı kesinleşen şirket davada taraf olma ehliyetini yitireceğinden yerine iflas masasının geçmesi gerekir.

Mahkemece, davalı hakkındaki iflas kararının kesinleşip kesinleşmediğinin araştırılması, iflas kararının kesinleşmesi halinde, 2004 sayılı Kanun’un 226. maddesi uyarınca iflas masasının yasal temsilcisi olan iflas idaresine dava dilekçesi ve davetiye tebliğ olunarak taraf oluşumu sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekirken, kamu düzeni ile ilgili bu hususun gözardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.

gerekçesi ile yerel mahkemenin kararı bozulmuştur.

Sonuç olarak işe iade davası devam ederken işverenin teknik olarak iflasına karar verilmesi halinde; davanın iflas masasına bildirilmesi ve iflas masasının temsilcisi İflas İdaresinin taraf olarak davaya dahil edilmesi gerekir. İflas idaresine dava dilekçesi tebliğ edildikten sonra davaya devam edilmelidir.

Av. Eren Evren
Okyay & Evren Avukatlık Ofisi
www.okyayevren.av.tr

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir