Güvenlik Görevlisinin Uyuması Halinde Haklı Fesih

uyuyan-guvenlik-gorevlisi

Güvenlik Görevlisi Uyurken Tespit Edilirse, İş Sözleşmesi Haklı Sebeple Feshedilebilir mi ?

uyuyan-guvenlik-gorevlisi

 

4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır.

4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (ı) alt bendinde işçinin isteği ile ya da işini ihmal etmesi sonucu işyerindeki işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi hali işverenin haklı fesih nedenleri arasında gösterilmiştir.

İş güvenliği hükümleri, işçi sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik titizlikle uyulması gereken kurallardır. Bu konuda işverenin alması gereken tedbirlerin yanında işçinin de yükümlülükleri vardır. İşçinin kasıtlı bir davranışı ya da görevini savsaması sonucu işin güvenliği yönünden bir tehlike meydana gelmesi durumunda, işveren açısından derhal “haklı nedenle fesih hakkı” ortaya çıkar.

İşçinin bu konuda uyarılması veya hatırlatmada bulunulmasına gerek olmadığı gibi, belli bir zararın oluşması da gerekmez. Aynı bentte belirtilen işçinin otuz günlük ücretinin tutarıyla karşılanamayacak bir zarar vermesi, işin güvenliğinitehlikeye düşürmekten bağımsız bir fesih nedenidir.

Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin 18.11.2014 Tarih ve 2013/21965 E ve 2014/32362 K sy kararına konu olan olaylarda;

Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin davalı iş yerinde 21.09.2008 -14.05.2010 tarihleri arasında güvenlik personeli olarak çalıştığını, iş akdinin davalı iş veren tarafından feshedildiğini belirterek diğer alacaklarının yanında kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesini de talep etmiştir.

Davalı vekili cevap dilekçesinde; Davacının 21.09.2008 – 14.05.2010 tarihleri arasında davalı işverenlik nezdinde güvenlik elemanı olarak çalıştığını, 12.05.2010 tarihinde görev yerini terk ederek Bölge Müdürü’nün odasında uyuduğunun tespit edildiğini, alınan savunmasında “Bölge müdürünün odasının kontrolünü yaptıktan sonra koltuğa oturdum dalmışım” şeklinde yazılı beyanda bulunduğunu, bunun üzerine yasanın 25/II. maddesi gereği iş akdinin 14.05.2010 tarihinde haklı nedenle feshedildiğini belirterek diğer taleplerinin yanında kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin de reddine karar verilmesini istemiştir.

uyuyan-guvenlik-personeli

Dosyayı inceleyen Ankara 14.İş Mahkemesi 26.03.2014 tarih ve 2010/887 E ve 2013/41 K sy kararında;

Davacı tarafça kıdem ve ihbar tazminatı talep edilmişse de, dosyada toplanılan deliller itibariyle davacının el yazısı ile yaptığı savunmada, iş yerinde uyurken yakalandığını kabul ettiği, ancak savunmada bu uyuma halinin yargılamada ileri sürülen ve davacı tanıklarınca da ifade edilen diş ağrısından kaynaklandığı hususunda davacının bir beyanı ve izaretinin bulunmadığı, bu haliyle iş yerinde güvenlik görevlisi olan davacının görev alanını terk ederek uyumasının kabul edilebilir bir özüre dayanmadığı ve iş yerinin güvenliğini tehlikeye soktuğu hususları sübuta ermiştir. Sübuta eren hususlar işveren açısından haklı fesih hali teşkil etmektedir. gerekçesi ile ihbar ve kıdem tazminatı taleplerini reddetmiştir.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 22.Hukuk Dairesi de kararında fazla bir gerekçe göstermeksizin ararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, iki tarafın yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddine karar vererek Ankara 14.İş Mahkemesi’nin gerekçesinin ve kararının hukuka uygun olduğunu içtihat etmiştir.


SONUÇ

1- Güvenlik görevlisi işyerinde uyurken tespit edilirse iş akdi “iş güvenliğinin tehlikeye düşürülmüş” olması sebebi ile derhal haklı olarak feshedilebilir.

2- Güvenlik personelinin uyurken yakalanması halinde, diş ağrısı, baş ağrısı gibi küçük sağlık sebepleri yeterli bir özür sayılmaz.

 

Av. Eren Evren

           Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

        www.okyayevren.av.tr

 

 

38 yorum

  1. Avukat bey merhabalar … Bir yıldır bir iş yerinde güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Ailevi sorunlardan dolayı gündüz dinlenemediğim için gece nöbetinde iki gün aralıklarla uyuduğum tespit edildi video ile savunmam alındı disiplin kuruluna gidecek..işten çıkarılma durumunda hangi yol izlenir..bu arada nobetlerde arada 4 gün gece nöbeti de yazılıyor 12şer saatten

  2. Biz iki arkadaş nöbet tutuyorduk amir de gece baskın yaptı.Amir dediğim arkadaş güvenlik görevlisiydi bizim amir kovulunca bu geçti yerine.Bunlar 5 akraba aynı vardiyadalar ve bizim Müdür bunlara hiç karışmıyo önceden uyuyan bunlardı ve rahatlar aynı noktada uyusalar bile denetleme yok bizim fotoğrafımızı çekmiş Müdür de ilk gündüze yanıma gel dedi işten çıkarabilir mi ? yardımcı olur musunuz

  3. Güvenlik görevlisi olarak iş yerinde uyuya kalıp sonucunda işten atıldıktan sonra bu durum dosyaya işlenirmi ? Ve güvenlik kartı iptal olurmu

  4. Merhaba Güvenlik Görevlisiyim 8 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım 1 yıl öncesinde 1 tutanağım var 3600 den kıdem tazminatı almamk engellermi acaba teşekkürler ayrıca tutanağın süresi zaman aşımı varmı sağolun…

  5. Merhaba efendim.Ben danışmayım bir şantiye de arka mobada benim görevim.Hırsızlar önden girmişler öndeki almış içeri.Hırsızlık yapıldı.Ben danışmayım.Bundan sorumlumuyum?

  6. Merhaba, özel güvenlik, gece nöbetinde sakal tıraşı olmazsa kendisine kanunen bir yaptırım uygulanabilir mi? Teşekkürler.

  7. 2010 yılından beri belediyede güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım ve şimdiye kadar hiç tutanagim savunmam olmadı geçenlerde miğde ağrısı sandayle üzerinde 10 dk uyuya kalmışım gececi amir savunma yazmamı söyledi bende savunma düzenledim herşeyi yazdım bunun karşılığı ne olarak gelir bana

  8. Özel Güvenlik Görevlisi iki kişilik gece vardıyasında iken ara dinleme esnasında (yemek paydosunda) dinlenme hakkını uyuyarak kullanabilir mi?

  9. Mrb ben guvenlik gvlisiyim tek guvenlik olarak çalışıyoruz 5 yıldır çalışıyorum 3 tutanak tutuldu 2 si uyurken 1 sözde sakal trasi olmamışım birini imzalamadım 2 tutanak uyurken zorunlu mesai bırakıldim mesai ücreti verilmedi aylık 195 saat olması gerekiyormus sabit kamera karşısındayım ister istemez mesai yaptığımdan ve sabaha doğru uyukladım isten çıkarılirsam yada istifa edersem bu sebeblerden dolayı tazminat alirmiyim

  10. Güvenlik görevlisi olarak çalıştığım yerde sorumlu amir güvenlik kulübesine gelip resmimi çekmesi yasalmıdır

  11. Sabit hafta ici calisan guvenlik gorevlisiyim hafta sonu mesaim vardi ise geldim aracla devriye atarken ters yonden gittim baska bir aracla maddi hasarli kaza meydana geldi sirket uyari verdi ama sonucu tam bildirmedi bu durumda sirket is feshimi verebilirmi

  12. Mrb ben bir yildan fazladir sitede gece güvenlik danisma gorewlisi olarak calisiyorum . Ama guvenlik kimligim falan yok danisma diye geciyorum . Gunduz esim calistigindan dolayi 10 aylik cocuguma ben bakmak zorunda kaliuorum . Cocugum dis cikartmasindan dolayi huysuzlandigindan o gun uyuyamadim ve gece calisirken uyuya kalmisim . O gunde hirsizlik oldu ve site icerisindeki markette zarar meydana geldi . Guvenlik klubelerinin yanindan gecerek hirsizligi gerceklestiriyorlar . Guvenlik arkadasimda telefonla mesgul iken fark etmiyor. Bana guvenlik arkadasa ve birde amire 24 . Madde ve 45 . Maddeden cikis verildi. Ben bunu tebliğ dilekcesinden ogrendim ve imzalamadim . Mahkemeye basvursam yillik iznim ve tazminatimi alabilir miyim .

  13. Suan guvenlik gorevlisi olarak calisiyorum gece vardiyasinda diger arkadasim disardan bir arkadasini cagirmis yanin da sabahlayacakmış bu gelen arkadas benim sirketin baska projesinde izin değiştiricisi olarak çalışıyor burda sabahlamasi dogrumudur.bu konunun bi sakincasi varmidir guvenlik is kanunun da

  14. Mrb 5 yıldır bir güvenlik firmasında çalışıyorum bu 5 yıl içinde doğru dürüst haftalık izinlerim kullandırıltmadı yıllık izin verilmiyor mesai ücretleri ayrıca yıllık izin paralarım ödenmiyor bu durumda uyuyarak yakalasam haklı fesih sebebi olurmu dinlenemiyorum 8 saat arayla nöbete yolluyorlar

  15. Merhaba.. Özel güvenlik olarak 8 senedir aynı fabrikada çalışıyorum. Gece nöbetimde bi an uyuyakalmışım o sırada gece devriyesi geldi camı açar açmaz uyandım ama uyuduğumu gördü.Ama fotoğraf falan çekemedi uyandığım için. Daha önceleri hiçbir şekilde uyurken yakalanmadım ve Savunma yazılmadı tarafıma. Şimdi işveren elinde kanıt olmadan beni işten çıkarabilirmi.savunma isterse savunma yazmasam olurmu.

  16. Merhaba. Güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. 2 hafta önce gece vardiyasında fabrikaya giren hırsızları tespit edip güvenlik amirine ve jandarmaya haber verdim. Güvenlik amiri Telefonlarıma cevap vermedi. Jandarma ise kısa sürede gelerek olaya müdahale etti. Hırsızlarla müdahale ettiğime dair tutanak tuttu ve gitti. Güvenlik şirketi kameraları izlerken 5 dk sabit kaldığımı. Bu esnada uyuduğumu hırsızlarında bu sırada fabrikaya girdiğini belirten bir tutanak tuttu. Verdiğim savunmayı güvenlik amiri kabul etmediğini söyleyerek üzerine çarpı attı ve bana geri verdi. Dün işe gittiğimde işten tazminatsız çıkarıldığımı söylediler. Mahkemeye verirsem durum ne olur.?

  17. Merhaba. Çalıştığım kurum yöneticisini sabah arayıp gece nöbetimin olduğunu ama misafirim olduğunu o yüzden 1 günlük yıllık izin kullanıp kallanamayacağımı sordum. Kendisi “Yerine gelecek birini ayarlarlayabilirsen kullanabilirsin” dedi. Ama o gün müsait olan arkadaşım gelemeyeceğini söyleyince bende mecburen nöbete geldim. Gün içerisinde yorgun olduğum için gece 1 anlık içim geçti ve O arada yöneticim gelip fotoğafımı çekti ve savunmamı istedi. Bu sebeple beni işten tazminatsız çıkarabilirler mi? Benim şu an tazminatımı alıp çıkma hakkım var. 5 eylül 1999 sigorta başlangıcım ve 3900 günüm var. Şayet iş akdimi feshederlerse ben fesih bildirimini imzalamadan gidip çıkışımı vererek tazminatımı talep edebilir miyim?

    1. Merhabalar Tarık Bey,
      Normal şartlar altında güvenlik görevlisinin nöbet sırasında uyuması iş
      güvenliğini tehlikeye düşüren bir sebeptir ve iş akdinin haklı sebeple feshini
      gerektirir. Ancak bazı mahkemeler geçmişinde benzer olay olmaması ve
      uyuyakalmasında geçerli bir sebep gösterebilen personelin açtığı davaları
      kabul edebiliyorlar. Fesih bildirimi imzalamadan çıkış dahi verseniz,
      bu olay önceki feshin şartlarını ortadan kaldırmak için yapıldığı için
      mahkemelerce kabul görmeyebilir.

  18. Merhaba amir arkadaşım görev yerinde görev alanını terkedip sürekli bir odada uyuduğunu tespit ettik odaya giriş cikişları belli kamera kayıtlarında ve diğer arkadaşlar da biliyor bunu benim kıdemli olmam sebebiyle bildirmemi istiyorlar bildirmemiz gerekli midir yada ne gibi bir yol izlememiz gerekir teşekkürler

    1. Eğer işverene zarar verici bir eyleme bizzat şahit olduysanız ve bu eylemi bildirmez iseniz o zaman sadakat borcuna aykırılık sebebi ile siz de kusurlu olursunuz. Ancak tavsiyemiz, sadece sizin bildirmeniz değil, bu konuyu bir dilekçeye döküp bu işi gören herkesin dilekçenin altına imza atması ve sizin de kıdemli olarak bu dilekçeyi işverene sunmanız yönünde olacaktır.

  19. 5 senedir kendi bunyesinde sitede calışıyorum 6 kişiden 4 düştük maşımızı hic etkilenmedi aynı para bende busebepten işi bırakmak istiyorum bu sebep işi bırakıp 5 senelik tazmınatımı bu ibnelerden nası kurtarırım sözleşmem yok hic

    1. Söylemiş olduğunuz gerekçe tek başın yeterli değil. Ancak personel sayısında meydana gelen azalma nedeni ile siz fazla mesai yapıyor ve fazla mesai ücretlerinizi alamıyorsanız o zaman sözleşmenizi feshedip kıdem tazminatı alabilirsiniz.

  20. Ben hastanede çalışıyorum halsizlik ve baş dönmesi ile çalıştığım mevkide ki doktorlarà durumu bildirdim onlarda tansiyonum ölçülmesi gerektiğini söylediler ilk ölçüde tansiyon düşük çıktı ikinci ölçüm için 10 dakika uzanmami istediler o 10 dakikalık uzanma içinde şef denen ve devriye denen yalakalar fotorafimi çekip tutanak tuttular hiçbir şey sormaksizin. Uyurken tesbit edildi demişler. Bende savunmami olduğu gibi yazıp tansiyonu ölçen hemşire ve doktorların kaseleri ile savunmami ek bir a4 kagidi ile belirtim ancak savunmami değil tutanagi şirkete gondericeklerini söylediler. Bu konuda ne yapılabilir yada ben ne yapabilirim

  21. Merhaba ben belediyede silahlı personel olarakcl çalışmaktayım. ise yerimde kameraları izleken koltuğumda uyuya kalmışım. Daha önce görev yerini terketmeyip görevi başında uyuya kalanlar için sadece idari ceza işlemi yapıldığını duymuştum. Uyuya kaldığım podisyon bilerek uyumadigim açıkça görünüyor ama genede işten çıkartıldım.sizde tazminat davası veya ise geri dönüş davası acmalimiyim

    1. Normal şartlar altında güvenlik görevlisinin nöbeti sırasında uyuması iş güvenliğini tehlikeye düşüren bir sebeptir ve iş akdinin haklı sebeple feshini gerektirir. Ancak bazı mahkemeler geçmişinde benzer bir olay olmaması ve uyuya kalmasında geçerli bir sebep gösterebilen personelin açtığı davaları kabul ediyorlar

  22. Avukat bey ben güvenlik görevlisi olarak özel şirkette fabrika projesinde çalışırken gece vardiyasındayken içim geçmiş uyuya kalmışım ve bunu fırsat bilen vardiya amir yardımcısı resmimi çekmiş ve proje şefine vermiş ve sabah proje şefi savunmamı alıp birdaha işe gemememi istedi ve çıkışım verildi bu şekilde çıkış olurmu tazminat hakkım varmı benim bana yardımcı olursanız memnun kalırım

    1. Özel Güvenlik görevlisi belgesi ile resmi bir şekilde çalışıyorsanız, nöbetiniz sırasında uyumanız iş güvenliğini tehlikeye düşürecek bir konu olduğu için sözleşmenin feshi haklıdır. Ancak ben bir kere “ilk defa uyurken yakalanan güvenlik görevlisinin iş sözleşmesi hemen feshedilmez” diyen bir Mahkeme kararı ile karşılaşmıştım. Risk alırsanız davanızı açın derim. Ya da Arabulucu’ya başvurun,

      1. 4857 sayılı iş kanunun 68. maddesinde düzenlenen, tarafıma verilen ara dinlenme vaktini kullanıyordum. İlgili kanun gereği ara dinlenme vaktini işçi dilediği gibi kullanır ve bu vakitte işçiye hiçbir şekilde iş verilmez. İfadem bundan ibarettir.

  23. Başka bir makalede 6 günü geçtiği takdirde isten cikarilamayacagini okudum. Dogrumudur. Örneğin calistigimiz kurumda personelin uyurken fotografi cekiliyor be 40 gun sonra is cikisi veriliyor. Ise donus davasi acsa kazanabilirmi.

    1. 6 gün işverenin feshe yetkili kişisinin fesih sebebini öğrenmesinden itibaren başlar. Bu süre her halükarda olay tarihinden itibaren 1 yılı geçemez. Bu sebeple 40 gün içinde işverenin bu sebebi öğrenmiş olduğu ispatlanırsa o zaman işe iade davasında olumlu sonuç elde edilebilir. Fakat personelin savunması alınmışsa o zaman işe iade davasında geçerli sebep kabul edilip işe iade davası reddedilebilir ancak bu durumda personelin kıdem ve ihbar tazminatı ödenir.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir