İşverenin İş Kazasından Doğan Sorumluluğu ve İşçinin Hakları

is-kazalari-can-guvenligi
is-kazalari-can-guvenligi

İş Kazasının tanımı 5510 sayılı yasanın 13. Maddesinde yapılmıştır. Hükme göre özetle iş kazası; işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, çalışanın işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen ve çalışanın bedene ve ruhen yaralayan olaydır.

 

İşverenlerin iş kazalarına karşı her türlü önlemi alma zorunlulukları hem yasal hem de insani bir zorunluluktur. İş Kanunun 77. Maddesinde işverenin iş kazalarına karşı önlem alma zorunluluğu düzenlenmiştir. İşverenler; iş kazasını engelleyecek her türlü önlemi almak, yine iş kazasının önleyecek araç ve gereçleri noksansız bulundurmak zorundadırla

 

Özellikle de işin nasıl yapılacağı konusunda işçileri bilgilendirmek gerekli ise mesleki eğitim vermek zorundadırlar. Bununla birlikte işçilere işin risklerini, iş kazasının engellemek için alınan tedbirleri açıklamak zorundadırlar.

İşçilerin de bu önlemlere uyması gereklidir.

 

 

İşverenin, yukarıda sayılı gerekli tedbirleri almaması nedeniyle işçinin başına gelebilecek maddi ve manevi her türlü zarardan sorumluluğu kaçınılmazdır.
 
Diyelim ki işyerinde talihsiz bir olay meydana geldi ve iş kazası nedeniyle bir işçi yaralandı.  Bu durumda yapılması gerekenler nelerdir?
 
Öncelikle işveren meydana gelen bu iş kazasını ilgili SGK bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Eğer işveren bu bildirimi yapmıyor ise bu bildirim işçiler tarafından da yapılabilir. Bu bildirimden sonra bölge müdürlüğünce iş yerine müfettiş gönderilir ve gerekli tespitler yapılır. Bu işin idari kısmıdır.

 

İş kazasının meydana gelmesinde kusuru olmayan İşçinin  başvurabileceği yol ise; işverene karşı iş kazasının meydana geldiği yer İş Mahkemesinde ya da işverenin bulunduğu yer İş Mahkemesinde maddi tazminat davası açmaktır. Bu kaza nedeniyle işçinin psikolojisi de bozulmuş ise;  işçi hem maddi hem de manevi tazminat davası açabilir.

 

Yargılama sırasında, kazanın meydana gelmesinde işçi ve işverenin kusur oranları, eğer işçinin bir maluliyeti varsa maluliyet oranı ve işçinin maddi ve manevi zararlarının ne kadar olduğu hususları belirlenir ve ona göre karar verilir.

 

Sonuç olarak; eğer işveren iş kazasını önleyecek gerekli tedbirleri almazsa işçisinin uğradığı her türlü zarardan sorumlu tutulacak, hem ekonomik hem de vicdani olarak yükümlülük altına girecektir. 

 

Av. Tuba Özcan

Okyay & Evren Avukatlık Ofisi
www.okyayevren.av.tr

 

 

2 yorum

  1. Mustafa Bey, Öncelikle SGK'ya başvurup iş kazası dosyası açtırmanız gerekliydi. Eğer böyle bir başvurunuz yoksa iş kazası raporu için SGK'ya başvurun ve bu sayede hem olayın iş kazası olup olmadığı hem de maluliyeitinizin derecesi ortaya çıksın, ondan sonra alacağınız rapora göre İş Mahkemelerinde tazminat davası açabilirsiniz. Bu tür durumlarda tazminat miktarları kusura ve maluliyete bağlı olarak 10.000 TL ile 50.000 TL arası değişmektedir.

  2. Bir yıl önce is yerinde sağ el orta parmağım tırnak başlangıcından koptu ve dikilemedi benim hukuki olarak haklarım ney ve nasıl bir yol izlemeliyim kolay gelsin iyi calısmalar

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir