Fazla Çalışma Ücreti Alacağında Zamanaşımı 5 Yıl ! Dikkat

fazla-calisma-ispat
fazla-calisma-ispat
Fazla çalışma ücretlerinin talep edilmesinde 5 yıllık zamanaşımı vardır. Özellikle önceki Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu döneminde 100 TL gibi kısmi bedel üzerinden alacak davalarında yargılamanın uzun sürmesi gibi gerekçelerle çok sonra alınan bilirkişi raporuna göre ıslah işlemi yapıldığında işveren vekillerince zamanaşımı savunması öne sürülmekte ve ıslah tarihinden geriye 5 yıldan önceki alacakların talep edilmesi mümkün olamamaktadır. 
Yargıtay 22.Hukuk Dairesi 26.03.2013 tarih ve 2012/18465 E ve 2013/6488 K sy kararında bu hususa özellikle vurgu yapmıştır.
Dava konusu olayda; davalı vekilince davaya ve ıslaha karşı süresinde zamanaşımı definde bulunulmuş, Mahkemece, davaya karşı zamanaşımı savunması nazara alınmasına rağmen, fazla çalışma ücreti alacağı hakkında ıslaha karşı zamanaşımı savunması nazara alınmamıştır.
Yargıtay 22.Hukuk Dairesi kararında; İş Kanunu’nun 32. maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca, işçi ücretleri beş yıllık zamanaşımı süresine tabi olduğunu belireterek. Mahkemece, davaya karşı zamanaşımı savunması nazara alınmasına rağmen, fazla çalışma ücreti alacağı hakkında ıslaha karşı zamanaşımı savunması nazara alınmadığını tespit etmiştir.
Daireye göre; Gerekirse bilirkişiden ek rapor alınmak suretiyle, ıslaha gelen zamanaşımı savunması karşısında fazla çalışma ücreti alacağı miktarı yeniden değerlendirilmeli, yapılacak hakkaniyet indirimi sonrası, taleple bağlı kalınarak alacak hüküm altına alınmalıdır.
T.C.
YARGITAY
22. HUKUK DAİRESİ
E. 2012/18465
K. 2013/6488
T. 26.3.2013
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma ile ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi N. Özdamar Karakülah tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, müvekkili işçinin iş sözleşmesinin haklı sebep olmadan işverence feshedildiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini beyanla, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin,  fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı vekili, davacı işçinin iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanılmadığını, ödenmemiş sair işçilik alacağının bulunmadığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın  kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.,
2-Taraflar arasında fazla çalışma ücreti alacağının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca, işçi ücretleri beş yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

Somut olayda, davalı vekilince davaya ve ıslaha karşı süresinde zamanaşımı definde bulunulmuş, Mahkemece, davaya karşı zamanaşımı savunması nazara alınmasına rağmen, fazla çalışma ücreti alacağı hakkında ıslaha karşı zamanaşımı savunması nazara alınmamıştır. Anılan sebeple, gerekirse bilirkişiden ek rapor alınmak suretiyle, ıslaha gelen zamanaşımı savunması karşısında fazla çalışma ücreti alacağı miktarı yeniden değerlendirilmeli, yapılacak hakkaniyet indirimi sonrası, taleple bağlı kalınarak alacak hüküm altına alınmalıdır. Yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 

Avukat Eren Evren
Okyay & Evren Avukatlık Ofisi

11 yorum

  1. Merhaba ben 2009 dan beri çalışmaktayım 2013 tarihine kadar fazla öesai hafta sonu tatili ücretlerimiz ödenmedi ama 2013 ocak ayından itibaren fazla mesailer ve hafta sonları maaşlarımıza yansıtılmaya başlandı. 2013 öncesi fazla mesailerimizi talep edebiliyormuyuz???

  2. 2001 yılından 2015 yılına kadar asgari ücretli temizlik işçisi olarak okulda çalıştım BU SÜRE ZARFINDA OKULLARA TAİL İKEN TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINDA SİGORTA VE MAAŞ ALMADAN GİRDİ ÇIKTI YAPILDI eylül aylarında tekrar işe girişimiz yapılıyor idi 2016 EYLÜL AYINDA İŞE ÇAĞIRILMAMAM NEDNİ İLE işssiz kaldım ve eylül ayı sonunda kıdem ,ihbar ve fazla çalışma saatleri sebebiyle avukat aracılığı ile hak talebinde bulundum GÜNLÜK 11,5 SAAT ÇALİŞMA SÜRESİNİ BELGELİ VE ŞAHİT VASITASI İLE İSPAT EDEBİLİYORUM size sorum ihbar ve kıdem tazminatım takriben ne kadar tutabilir ve ayrıca fazla çalişma ücretlerini son 5 yılını mı yoksa tüm 15 yılı hak edermiyim KIDEM VE İHBAR KONUSUNDA TÜM 15 YILI HAK EDEBİLİYORMUYUM saygılar sunar iyi çalşmalar dilerim..

  3. Slm 3 yildir buyuksehir belediyesi nde 24 e 48 vardiyali calismaktayim mesaim verilmiyor ne yapabilrim tsk

  4. 16.05.2012 Tarihinde İşverenime İhtarname çektim 33.000 $ Ücret 2010-2011 Şubat dönemi, 18.000 $ ikramiye ardından 5000 Kıdem Tazminatı,1000 İhbar Tazminatı,1000 Bakiye ücret alacağıma ilişkin Kısmi Dava açtık fakat bilirkişi raporu 09.05.2016 tarihinde 7600 Kıdem,8400 İhbar, 54.700 Ücret, 46.000 Fazla Mesai ve 2.700 UBGT olarak çıktı.

    Şuan davayı ıslah etmek istiyorum fakat ücret , fazla mesai ve UBGT ile ilgili kısımlar zamanaşımına uğradı diyorlar. Böyle birşey mümkün olabilir mi ? Islah edersem karşı tarafın da vekalet ücretini ödemek zorunda kalırmışım.

  5. Ben 7yıldir bir iş yerinde calişmaktayim iş veren bizi bütun resmi tatillerde calistirıyor çalistırdıgı günlerin ücretini ödemiyor istifa edip ihbar ve kıdem ve resmi tatillerin parasını alabilirmıyim iyi calismalar

    1. İddianızı ispatlayabilirseniz sözleşmenizi haklı sebeple feshedip Kıdem Tazminatızı ve resmi tatil ücretlerinizi alabilirsiniz, İhbar tazminatı alamazsınız

  6. ben 03.08.2011 de dava açtım ve yerel mahkemece haklı bulunarak dava lehime sonuçlandı. davalı şirket ve asıl işveren karayolları ödemeden sorumlu tutuldu. davalı şirket temyiz için hiçbir savunma yapmadı ve gerekçeli karar aralık 2012 de kesinleşti. ocak 2013 de hem şirket hemde karayollarına icra davası açıldı. biz ben paranın tahsil edilmesini beklerken karayolları 02.10.2013 tarihinde dosyayı yargıtaya yolladı. bu durum benim canımı çok sıkıyor. icrada olan bir dava nasıl oluyorda 9 ay sonra temyiz için yargıtaya gidiyor. insanın aklına her türlü şey geliyor. ne olur baba bir yol gösterin. çok zor durumdayı.

    1. Ali Bey, eğer son duruşmanıza Karayollarının avukatı girmedi ise, Karayollarına gerekçeli kararın tebliği atlanmıştır. Bu sebeple de gerekçeli kararı, icra takibi ile öğrendim diyerek temyiz süresini başlatmıştır. Eğer Yerel Mahkeme, dosyayı Ancak icra takibinize karşı tehir-i icra kararı alınmamış ise siz Karayollarına karşı icra takibine devam edebilirsiniz. Fakat Devlet Mallarının haczedilemezliği gereği bir sonuç alamazsınız. Tek çareniz Kararın kesinleşmesini beklemek. Eğer dosyanız 22.Hukuk Dairesi'ne düştü ise, daha hızlı bir şekilde dönüş olur.   

      Av. Eren Evren
      Okyay & Evren Avukatlık Ofisi

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir