Şirket Bilgisayarından Uygunsuz İçerik Paylaşımı

sirket-bilgisayari-uygunsuz-icerik

Bu yazımızda şirket bilgisayarından uygunsuz içerik paylaşan işçinin iş akdinin haklı sebeple feshedilmesinin yasal olduğuna hükmeden Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin  06.10.2020 tarihli ve 2017/ 16461 E., 2020 / 10737 K. Sayılı kararını inceliyoruz.

Teknolojinin hızlı gelişimi ile bireylerin birbirleriyle olan erişim ve iletişimi kolaylaşmış ve hızlı hale gelmiştir. Bu etkiyi ve neticesindeki değişimi sadece özel yaşamda değil, çalışma yaşamında da açıkça görebilmekteyiz. O kadar ki, artık özellikle beyaz yaka olarak tanımlanan “çalışanların” bilgisayar ve internet kullanımı artık kolaylık sağlayan bir aracın kullanılması olarak değil, elzem bir ihtiyacın giderilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Artık çalışma yaşamının getirdiği tüm görev ve sorumlulukları bilgisayar vasıtasıyla çevrimiçi olarak takip ediliyor, planlanıyor ve yerine getiriliyor. Bu işleri çalışanlar şirket bilgisayarlarını kullanarak gerçekleştiriyor.

Çalışanlar, iş akdi ile yükümlendikleri “iş görme edimini” artık çevrimiçi olarak yapıyor ve hatta günümüz salgın hastalık koşullarında ofislere dahi gerek duyulmaksızın internet bağlantısına sahip bilgisayarlarla dünyanın her yerinden çalışabiliyor.

Bu noktada, iş akdi ile işverene bağlı olarak çalışanların bilgisayar kullanımının geçmişe nazaran en üst seviyede olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla gelinen noktada işverenler tarafından, iş akdinin kurulması ile çalışana özel bir bilgisayar ve iletişimin tesis edilebilmesi amacıyla e-posta tesis edilmektedir.

Fakat, işveren tarafından çalışana tesis edilen e-posta ve bilgisayar çalışan tarafından iş görme ediminin yerine getirilmesi amacına uygun olarak kullanımı esas olmasına karşın “özel iş ve işlemlerde de kullanabildiği” ve bu durumun da İş Hukuku’nda bazı problemlere neden olabildiği gözlemlenebilmektedir.

Bu noktada iş amaçlı olarak tahsis edilen şirket bilgisayarlarının özel amaçlar için kullanımı ve hatta bu bilgisayarlardan uygunsuz sitelere erişim sağlayıp içerik izlenmesi gibi sorunlar ile de karşılaşılmaktadır. İşverenin çalışanları üzerindeki yönetim hakkı acaba şirket bilgisayarlarının kullanımını da kapsayacak mıdır ?

İşverenler yönetim hakkı kapsamında, işin ne şekilde, ne şartlarda görülebileceği gibi “iş görme edimine yönelik direkt etkili” düzenlemeler yapabilirken bunun yanında işin görülmesi esnasında “iş yerlerinde uyulması gereken koşullara ilişkin düzenlemeler de yapabilir.

is-bilgisayari

Netice itibari ile de işveren tarafından kendisi üzerinde olan yönetim hakkı çerçevesinde belirlenen “kurallara” uyulup uyulmadığının denetlenmesi ve bu denetim sonucu adım atılması gerekebilir. Bu noktada, “işverenin denetleme hakkı”nın yönetim hakkı kapsamında olduğu değerlendirilmelidir. İşveren bu denetimi vekilleri vasıtasıyla bizatihi ya da teknolojik kolaylıklar yoluyla elektronik olarak gerçekleştirebilir.

Dolayısıyla, işveren tarafından kendisine tesis edilen bilgisayarın ya da e-postanın denetlenmesi “bazı koşullar altında” mümkün olabilecektir.

Ancak, ne şu an yürürlükte olan 4857 s. İş Kanunu ne de farklı bir yasal mevzuat kapsamında işçinin kendisine özgülenen “şirket bilgisayarı”nı, özel işleri için kullanmasını yasaklayan herhangi bir yasa hükmü de bulunmamaktadır. Bu noktada yine işveren tarafından yönetim hakkı çerçevesinde, iş akdine hüküm eklenebileceği gibi, işyeri yönetmeliği düzenlenebilir ya da işveren ve çalışan arasında “taahhütname” imzalanabilir.

Ancak yine de “iş bilgisayarının ve e-postasının özel işler için kullanılmasını engelleyen” yasal ya da sözleşmesel hüküm bulunmasa da, çalışan iş akdinin genel ilkelerini de gözetmekle yükümlüdür.

Bu yazımızda, bu duruma ilişkin Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 06.10.2020 tarihli ve 2017/ 16461 E., 2020 / 10737 K. Sayılı kararını ele alacağız. Karara konu olan olaylarda;

  • Uyuşmazlık Konusu Olay

Yargıtay kararından anlaşıldığı kadarı ile, davacı işçinin çalıştığı şubeden başka bir şubede çalışan Miraç isimli çalışanın, kendisine iş için verilmiş işyerine ait bilgisayarında uygunsuz içerik içeren görüntüler izlediği tespit  edilmiş olup bu konuda işverence işyerinde tahkikat başlatılmıştır. Tahkikat sonucunda, söz konusu uygunsuz içeriğin davacı işçi tarafından mesai saatleri içerisinde yine iş için tahsis edilmiş işyeri bilgisayarından gönderildiği Miraç isimli çalışanın savunması ile ortaya çıkmıştır. Davalı işveren hem davacı işçiyi hem de dava dışı Miraç’ın iş akdini haklı sebeple feshetmiştir.

uygunsuz-paylasim

Açılan tazminat ve alacak konulu davada;

Davacı Vekili:

Müvekkilinin davalının değişik şubelerinde 28.01.2003 tarihinde çalışmaya başladığını, iş sözleşmesinin hiçbir geçerli nedene dayanılmaksızın Trabzon 2. Noterliği’nin 05.08.2014 tarih ve 13923 yevmiye nolu fesih ihbarnamesi ile feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı dahil bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.

Davalı Vekili:

Davacı işçinin iş sözleşmesinin 4857 sayılı Kanun’un işverene tanınan haklı nedenle feshedilmiş olduğu ve bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı alacağının bulunmadığının tespit olunduğunu, diğer işçi alacaklarının ödendiğinden bahisle davanın reddini talep etmiştir.

Yerel Mahkeme Kararı:

Davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin kabulü ile diğer işçilik alacaklarının kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi;

Yargıtay’a göre ; İşyerine ait işte kullanılmak üzere verilmiş bilgisayarı veriliş amacı dışında kullanmak ve mesai saatleri içerisinde uygunsuz paylaşımlar yapmak fiili, “doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hal” olup işverenin bu sebeple gerçekleştirdiği fesih haklıdır.

Açıklanan nedenlerle davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

SONUÇ

Şirket tarafından iş amaçlı tesis edilen bilgisayarların özel kullanımında dahi bilgisayarın veriliş amacı dışında kullanılması ve mesai saatleri içerisinde uygunsuz paylaşımlar yapılması iş akdinin haklı sebeple feshini gerektirir.

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 06.10.2020 tarihli ve 2017/ 16461 E., 2020 / 10737 K. Sayılı kararının tam metnine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz

           Av. Murat Yalçın

            Okyay | Evren  

 Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

         www.okyayevren.com

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir