Yıllık Ücretli İzin Kullandırılmaması Haklı Fesih Sebebi midir ?

yillik-ucretli-izin-kullandirilmamasi-halinde-hakli-fesih

İş Kanunu’nun 53.maddesine göre; İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

Az olamaz. Ancak bu süre iş sözleşmeleri veya toplu sözleşme ile arttırılabilir. Yıllık ücretli izin hakkından feragat edilemez. Yıllık ücretli izin yerine kural olarak izin parası talep edilemez. 

İş Kanunu’nun 60.maddesine göre de; Yıllık ücretli izinlerin, yürütülen işlerin niteliğine göre yıl boyunca hangi dönemlerde kullanılacağı, izinlerin ne suretle ve kimler tarafından verileceği veya sıraya bağlı tutulacağı, yıllık izninin faydalı olması için işveren tarafından alınması gereken tedbirler ve izinlerin kullanılması konusuna ilişkin usuller ve işverence tutulması zorunlu kayıtların şekli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle  gösterilir.

Yıllık ücretli izin Yönetmeliği’nn 5.maddesine göre; İşveren veya işveren vekilleri, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen izin kurulu veya 18 inci maddeye dayanılarak bunun yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Bunu işyerinde ilan eder.

yillik-ucretli-izin-kullandirilmamasi

Peki İşçinin yıllık ücretli izin talebinin İşveren tarafından kabul görmemesi, işçi açısından haklı fesih sebebi yaratır mı ? Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 07.03.2016 tarih ve 2014/33090 E ve 2016/4898 K sy kararında bu konuya bir cümle ile de olsa değinilmiş ve bizlere bu yöndeki dairenin görüşü gösterilmiştir.

Karara konu olan olaylarda;

Davacı, davalıya ait işyerinde 9.9.2007 -30.11.2009 tarihleri arasında 2 yıl 2 ay 21 gün çalıştıktan sonra işten çıkarıldığını, başka yerlerde çalıştıktan sonra da sonra yine 1.10.2010-11.2.2011 tarihleri arasında 4 ay 10 gün sigortasız şekilde çalıştığını, yine 12.2.2011-17.2.2013 tarihleri arasında 2 yıl 5 gün sigortalı olarak çalıştığını iş akdinin davalı işveren tarafından feshedildiğini, haftanın 7 günü çalıştığını, kış ve yaz aylarında sabah 08.0u akşam 22.00 saatleri arasında çalıştığını,resmi bayramların tamamında,Ramazan Bayramının 3 günü ile Kurban Bayramı’nın 3.ve 4. günü çalışma yapıldığını iddia ederek, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram-genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davacının düzensiz çalışmaları olduğunu, işten ayrılmalarının kendi isteğiyle ve işverenden habersiz olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının yıllık izinlerinin kullandırılmaması sebebi ile işten haklı sebeple ayrıldığı gerekçesi ile kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti taleplerinin kabulüne, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram-genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti taleplerinin reddine karar verilmiştir.

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, konu Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin önüne gelmiştir.

yargitay

9.Hukuk Dairesi’ne göre;

Dosyadaki bilgi ve belgelerden; davacının iş akdinin davalı işveren tarafından haklı neden olmaksızın feshedildiği anlaşıldığından, ihbar tazminatı talebinin kabulü gerekirken mahkemece reddi hatalıdır.

Kabule göre de davacının haklı fesih sebebi olarak dayanmadığı hususun mahkemece haklı fesih sebebi olarak kabul hatalıdır.

Aynı zamanda yıllık ücretli izin kullandırılmamasının haklı fesih sebebi olması için uzun süre izin kullandırılmaması, işçinin izin kullanma başvurusunun işveren tarafından haklı bir neden olmadan reddedilmesi halinde mümkündür.


SONUÇ

1- Yıllık ücretli izin hakkı çalışma döneminde mutlaka kullandırılması gereken ve vazgeçilemez bir haktır. 

2- Yıllık ücretli izin hakkının ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı İşverenin Yönetim yetkisi kapsamında olup, İşveren yönetim yetksini kötüye kullanmadığı sürece itiraz edilemez. 

3- Yıllık ücretli izin kullandırılmamasının haklı fesih sebebi olması için işçinin uzun süreden beri yıllık ücretli izin talebinde bulunması ve işverenin de bu talebi haklı bir neden olmadan kabul etmemesi gerekir. 

Av. Eren Evren

           Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk Ofisi

        www.okyayevren.av.tr

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir