Üst Düzey Yöneticinin Fazla Mesai Alacağı

İş hayatında yönetici pozisyonlarında çalışan beyaz yakalı personelin fazla mesai iddiaları özel bir önem arz etmektedir. İş hayatının gereği olarak diğer çalışanlara göre daha yüksek ücret alan yöneticiler genelde saat odaklı değil iş odaklı çalıştıklarından, çalışma saatlerini kendileri belirleyebilmektedir. Bazı durumlarda Yönetici çalışanlar, İşverenler tarafından kendilerine vaad edilen yüksek miktarlı primler sebebi ile motive olup normal çalışma süresinden daha fazla çalıştıkları olmaktadır.

Bunun yanında, beyaz yakalı yönetici çalışanlar, işyerinde oluşan doğal rekabet ortamı, kariyer beklentisi ve terfi amaçları gibi başka sebeplerle kendilerine öngörülen normal üstü çalışma sistemini kabul etmek zorunda kalıp itiraz etmeden rıza dışı fazla mesai de yapabilirler.

Bu sebeplerle beyaz yakalı personelin fazla mesai iddialarını özel ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Fazla mesai yapıldığının ispatlanmasına rağmen bu mesainin kendileri tarafından belirlenen çalışma sistemine göre mi yoksa Yöneticileri tarafından öngörülen çalışma sistemi sebebi ile mi yapıldığı araştırılmalıdır.

Bu konuda Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 30.05.2016 tarih ve 2015/12134 E ve 2016/12587 K sy kararında bu hususlar biraz da işçinin aleyhine olarak açıklığa kavuşturulmuştur. Karara konu olan olaylarda;

Davacı vekili, müvekkilinin davalı işveren nezdinde 08.30-21.00 saatleri arasında yaz aylarında ise akşam saat 21.30’a kadar çalıştığını, bunun haricinde her ay en az 3 gün envanter sayımı sebebiyle sabah saat 07.30’da mesaiye başladığını, ayrıca ayda en az 3 pazar günü 09.00-21.00 saatleri arasında çalıştığını, fazla mesai ve hafta tatillerindeki çalışmalarına dair ücret alacaklarının ödenmediğini, yine resmi bayramlarda davalı işyerinin açık olması sebebiyle bu günlerde de çalışmak zorunda kaldığını, dini bayramlarda ise Ramazan bayramının ilk günü ile Kurban bayramının birinci ve ikinci günü hariç olmak üzere diğer günlerde çalıştığını, ancak bu çalışmalarının karşılığı ücret alacaklarının da ödenmediğini iddia ederek fazla çalışma çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Davalı vekili, davacının son aylık brüt ücretinin 8.339,00 TL olduğunu, en son pazarlama müdürü olarak üst düzey yönetci konumunda çalıştığını, görevi itibariyle mağazaların işletilmesi, ziyareti, onarımı, dekorasyonu, personel alıp çıkarma yetkisi dahil, amiri konumundaki personellerin izin sürelerini ayarlamak konusunda gerek mali gerekse işletmesel pek çok konuda geniş yetki ve görevlerinin bulunduğunu, çalışma saat ve günleri konusunda herhangi bir kısıtlama ve düzenleme bulunmadığını, çalışma düzenini dilediği gibi ayarlama yetkisine sahip olduğunu, çalışma gün ve saatlerini gösteren puantaj kayıtlarının bulunmadığını, davacının görev tanımını, aldığı son derece yüksek maaş ve kendisine verilen geniş yetki nazara alındığında fazla çalışma yapmış olmayacağının çok açık olduğunu, fazla mesai alacağına yönelik iddiaların reddinin gerektiğini savunmuştur.

Yerel Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının gerek bölge sorumlusu, gerek pazarlama müdürü olarak istihdam edildiği dönemlerde bölge müdürüne bağlı çalıştığı, çalışma programını genel müdürün onayına sunduğu, bu itibarla davacının gün ve saatlerini kendisinin belirlediğinden bahsedilemeyeceği, gerekçesiyle fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretleri hüküm altına alınmıştır.

yargitay

Dosyayı inceleyen Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’ne göre;

  • İşyerinde üst düzey yönetici konumda çalışan işçi, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği ücretinin ödenmesi durumunda, ayrıca fazla çalışma ücretine hak kazanamaz. Bununla birlikte üst düzey yönetici konumunda olan işçiye aynı yerde görev ve talimat veren bir başka yönetici ya da şirket ortağı bulunması halinde, işçinin çalışma gün ve saatlerini kendisinin belirlediğinden söz edilemeyeceğinden, yasal sınırlamaları aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti talep hakkı doğar. O halde üst düzey yönetici bakımından şirketin yöneticisi veya yönetim kurulu üyesi tarafından fazla çalışma yapması yönünde bir talimatın verilip verilmediğinin de araştırılması gerekir. İşyerinde yüksek ücret alarak görev yapan üst düzey yöneticiye işveren tarafından fazla çalışma yapması yönünde açık bir talimat verilmemişse, görevinin gereği gibi yerine getirilmesi noktasında kendisinin belirlediği çalışma saatleri sebebiyle fazla çalışma ücreti talep edemeyeceği kabul edilmelidir.
  • Somut uyuşmazlıkta, dosya içeriğine göre davacının davalı işyerinde pazarlama müdürü olarak çalıştığı, son ücretinin brüt 8.339,00 TL olduğu, görevinin niteliği gereği çalışma düzenini ( Mesai saatlerini ) kendisinin belirlediği anlaşıldığından, davacının fazla çalışma ücreti isteminin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ

1-Beyaz yakalı üst düzey yöneticinin çalıştığı işyerinde kendisinden daha üst seviyede başka bir yönetici ve şirket ortağı var ise kural olarak çalışma düzenini kendisinin belirlemesi mümkün olamayacağı için fazla mesai ücretine hak kazanacağı kabul edilir.

2- Ancak Beyaz yakalı üst düzey yöneticinin fazla mesai alacağı belirlenirken; Yöneticilerinden fazla mesai yapması yönünde açık bir talimat alıp almadığı,  maaş ve görev tanımına göre kendi çalışma düzenini belirleyip belirleyemediğine bakılır.

Av. Eren Evren

        Okyay | Evren 

Avukatlık & Arabuluculuk 

   www.okyayevren.com

2 yorum

  1. merhabalar,
    beyaz yaka olarak 3 aydır öncü bir firmada vardiya mühendisliği yapmaktayım. iş değişikliği yaparak geldim. iş görüşmesinde haftada 45 saat çalışacağım söylenildi ve mesai durumlarında ücret verilmediği söylenildi. fakat 3 aydır gece vardiyasında haftanın 6 günü 12 saat, gündüz vardiyasında 5 günü 12 saat çalışmaktayım. ve fazla çalışma saatleri tarafıma ödenmemekte. konu ile ilgili ne yapabilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

    1. İsteğiniz dışında fazla çalıştırılmak ve fazla çalışmanızın ödenmemesi sizin açınızdan iş akdinizin haklı sebeple fesih nedenidir. Ancak bu şekilde feshederseniz sadece kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretlerinizi alabilirsiniz. Zorunlu bir durum çıkmadıkça fazla mesaiye kalmak işçinin onayına bağlıdır. Bu sebeple gece 7,5 saati gündüz de haftalık 45 saati doldurmanız halinde fazla çalışma yopmama hakkınız var.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir